VIŠKOVIĆ: Niko nije pokrenuo zahtjev za koncesijom rudnika na Majevici (foto,video)

Datum:

Share post:

Niko nije pokrenuo zahtjev za koncesijom rudnika na Majevici, niti je Vlada Srpske razmatrala to pitanja, rekao je za RTRS predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

– Nije donesene odluka, a sve se priča kao da rudarenje tamo počinje sutra. A to sve nije tačno – naveo je Višković.

Istakao je da organizovanje tribina potvrđuje iza toga stoje strane centri moći koji to debelo plaćaju.

– I to plaćaju profesore, koji dolaze iz Srbije i iz FBiH. Evo sada plaćaju i političke partije koje su uključene u te procese – naveo je Višković.

Višković o rudarenju: Vlada će poštovati riječ struke

Vlada Srpske će isključivo poštovati riječ struke kada je riječ o rudarenju na području Majevice, rekao je Višković.

Mladen Lujić: Nijedan projekat “Lykosa” nema nikakve veze sa litijumom

Ističe da je ključ riječ struke, a ne politčara i centara moći.

– Ako struka kaže da je rudarenje bezbjedno, onda će to bit prihvatljivo. Ako kažu da ima bilo koji segment koji utiče na život građana, onda Vlada Srpske to neće podržati – jasan je Višković.

VIŠKOVIĆ: Kakve veze ima Federacija sa rudnicima u Srpskoj – Ključna riječ struke, a ne političara i centara moći (foto,video)

Višković je podsjetio da rudarenje prije 10 do 15 godina i danas nije isto.

– Tehnologija je napredovala. Dobio sam informacije od struke koji kažu da mogu da obezbijede zeleno rudarenje, a to znači da nije štetno po okolinu i zdravlje građana, Ako je to moguće, onda ćemo to podržati – kaže Višković.

Podsjećamo, u Tuzli se 7. marta organizuje tribina pod nazivom „Dolazi nam rudnik litijuma“, a tema je između ostalog i rudnik na Majevici.

Posljednjih mjeseci aktuelna je priča oko rudnika i rudarenja litijuma u Loparama, međutim, postavlja se pitanje kakve veze ima Federacija sa rudnicima u Srpskoj i zašto ne protestuju zbog rudnika u Varešu?

Višković: Opstrukcije projekata – obračun sa Srpskom

Opstrukcija projekata HE Buk Bijela i Istočne interkonekcije gasovoda priča je sa političkom pozadinom i na neki način obračun sa Republikom Srpskom, rekao je Višković.

– Bilo koji projekat se opstruiše. Zadnji primjer su HE Buk Bijela i Istočna interkonekcije gasovoda, gdje smo imali namjenu da dovedemo prirodni gas i da postrojenja za grijanje širom Srpske prevedemo jednog dana na ovaj energent, koji je dokazan kao ekološko gorivo – istakao je Višković.

On je naveo i da je bila u planu izgradnja i dvije gasne elektrane od po 600 megavata čime bi se, kako je naglasio, riješio problem čitave BiH prema energetskoj zajednici.

– Cilj je bio da do 2035. imamo veću proizvodnju iz obnovljivih nego što danas imamo iz uglja i termoelektrana. To su sve stvari koje se opstruišu i nanose enormnu štetu Republici Srpskoj – zaključio je Višković.

Podsjećamo, za četvrtak je najavljena javna tribina u Tuzli protiv rudarenja. Učesnici na ovom skupu su prof. dr. Dalibor Ballian sa Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Ratko Ristić redovni profesor i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Aleksandar Јovanović Ćuta, koji predstavlja udruženje Ekološki ustanak iz Srbije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Načelnik opštine Lopare, Rado Savić, čestitao najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je sugrađanima i majevičkoj dijaspori hrišćanski praznik – Vaskrs. „Na praznike u kojima...

MRŠIĆ: 18. i 19. maja “I sajam ljepote i zdravlja” u Bijeljini – Novac od ulaznica biće proslijeđen Udruženju “GEA” (video)

U Bijeljini će 18. i 19. maja biti organizovan Prvi sajam ljepote i zdravlja u Hotelu "Drina". "Svi će...

DODIK: Srbija snažan oslonac Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija snažan oslonac Republici Srpskoj. Dodik je naveo da je...

Srpski jezik među težima jezicima za učenje

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service institute (FSI)...