VIRUS NIJE ZAUSTAVIO eksproprijaciju zemljišta za AUTO-PUT Brčko-Bijeljina-Rača

Datum:

Share post:

Direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je da se, bez obzira na epidemiju virusa korona, eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača odvija planiranom dinamikom.
 

Predragovićeva je istakla da radove izvode radnici RUGIPP-a kao što je predviđeno Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda na dionicama Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača.

– Prema prioritetu koji je zadao investitor, odnosno Vlada i `Autoputevi Republike Srpske` prvo izvodimo radove na dionici Brčko-Rača. Izvođenje geodetsko-tehničkih radova je podijeljeno u dvije faze, odnosno dvije poddionice – Rača-Bijeljina i Bijeljina-Brčko. Terenski dio geodetsko-tehničkih radova za dionicu Rača-Bijeljina započet je 10. i završen 26. marta 2020. godine – rekla je Predragovićeva.
 

Ona je pojasnila da su paralelno sa terenskim, obavljani i kancelarijski radovi u područnoj jedinici Bijeljina, kao i da je na terenskim radovima u prvoj fazi bilo angažovano deset geodetskih stručnjaka zaposlenih u RUGIPP-u koji su bili organizovani u pet terenskih ekipa.

– Svaka terenska ekipa imala je na raspolaganju potrebnu opremu za kvalitetno i stručno obavljanje radova, radnu zaštitnu opremu, te higijensku zaštitu kao što su viziri, maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Za fizičke radove ukopavanja betonskih stubića i druge poslove bili su angažovani pomoćni radnici – dodala je Predragovićeva.

Prema njenim riječima, terenski radovi za dionicu Bijeljina-Brčko počeli su 7. aprila ove godine, a izvodi ih pet ekipa u kojima je deset geodetskih stručnjaka.

 

Planirano je, dodala je ona, da ti radovi budu završeni do 24. aprila.

Ona je naglasila da počeli i kancelarijski geodetsko-tehnički radovi koji podrazumijevaju cijepanje parcela.

– Ukupna dužina dionice auto-puta Brčko-Rača je oko 39 kilometara, dok je dužina linije eksproprijacije oko 80 kilometara. Dionica Brčko-Rača je cijelom dužinom na teritoriji grada Bijeljina i prolazi kroz 14 katastarskih opština. Linije eksproprijacije prelaze, odnosno cijepaju oko 1.200 parcela i prolaze kroz nešto više od 750 posjeda – pojasnila je Predragovićeva.

Ona je navela da RUGIPP u vrijeme pandemije virusa korona prati aktivnosti Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije, te se u skladu sa tim svakodnevno održavaju sjednice stručnog kolegijuma na kojem se analiziraju i primjenjuju akti Vlade i Štaba s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

 

Predragovićeva je istakla da je shodno tim aktima RUGIPP podnio dva izvještaja Republičkom štabu za vanredne situacije o preduzimanju mjera i aktivnosti, te donio niz naredbi o postupanju u cilju prevencije širenja virusa korona.

– Prostorije RUGIPP-a, područne jedninice i kancelarije dezinfikovane su prvi put 16. marta, nakon toga je izvršena dezinfekcija kada je bila prva smjena radnika, a do kraja sedmice biće izvršena i treća. Radnicima su podijeljene maske, a sve područne jedninice i kancelarije imaju dovoljno sredstava za dezinfekciju, dok u šalter salu ulazi po jedna stranka – pojasnila je Predragovićeva.

Govoreći o postupanju u predmetima, Predragovićeva je navela da se u prvom stepenu postupa na osnovu svih zahtjeva u kojima nije potrebno učešće stranaka, te da strankama dostavljaju samo rješenja kojima se udovoljava njihovom zahtjevu i gdje je u pitanju jednostranački postupak.

– Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je 10. aprila Uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima određenim posebnim materijalnim propisima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Srpske. Stupanjem na snagu te uredbe RUGIPP će dostavljati i ostala rješenja iz skraćenog upravnog postupka – pojasnila je Predragovićeva.

Ona je rekla da donošenjem ove uredbe rok za žalbu na rješenja iz skraćenog upravnog postupka teče nakon ukidanja vanrednog stanja.

– Time je strankama omogućeno da bez obzira na datum prijema rješenja imaju mogućnost da i nakon ukidanja vanrednog stanja po potrebi iskoriste pravni lijek – naglasila je Predragovićeva.

Javne rasprave u upravnim predmetima, dodala je ona, moraće sačekati još neko vrijeme.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Jahorina povela protiv bijeljinske Budućnosti u finalnoj seriji za šampiona Srpske

Jahorina ima prednost u finalu: Iskoristili domaći teren za vođstvo 1:0 Pobjedom košarkaša Jahorine počela je finalna serija šampionata...

Partizan će razmisliti da li će igrati polufinale Kupa Srbije ( foto)

Novi skandal: Partizan neće da igra Kup utakmicu FK Partizan oglasio se saopštenjem posle 173. večitog derbija. "Sramni sudija, koji...

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski

Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Amerika izglasala pomoć Ukrajini, oglasio se Zelenski Predstavnički dom Kongresa SAD...

Obilježavanje “BITKE ZA BANJ BRDO i pogibije 33 borca 2. Majevičke brigade“

U Bijeljini se sutra (nedjelja, 21. april 2024.) tradicionalno obilježava ''BITKA ZA BANJ BRDO – Pogibija 33 borca...