VIRUS NIJE ZAUSTAVIO eksproprijaciju zemljišta za AUTO-PUT Brčko-Bijeljina-Rača

Datum:

Share post:

Direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je da se, bez obzira na epidemiju virusa korona, eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača odvija planiranom dinamikom.
 

Predragovićeva je istakla da radove izvode radnici RUGIPP-a kao što je predviđeno Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda na dionicama Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača.

– Prema prioritetu koji je zadao investitor, odnosno Vlada i `Autoputevi Republike Srpske` prvo izvodimo radove na dionici Brčko-Rača. Izvođenje geodetsko-tehničkih radova je podijeljeno u dvije faze, odnosno dvije poddionice – Rača-Bijeljina i Bijeljina-Brčko. Terenski dio geodetsko-tehničkih radova za dionicu Rača-Bijeljina započet je 10. i završen 26. marta 2020. godine – rekla je Predragovićeva.
 

Ona je pojasnila da su paralelno sa terenskim, obavljani i kancelarijski radovi u područnoj jedinici Bijeljina, kao i da je na terenskim radovima u prvoj fazi bilo angažovano deset geodetskih stručnjaka zaposlenih u RUGIPP-u koji su bili organizovani u pet terenskih ekipa.

– Svaka terenska ekipa imala je na raspolaganju potrebnu opremu za kvalitetno i stručno obavljanje radova, radnu zaštitnu opremu, te higijensku zaštitu kao što su viziri, maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Za fizičke radove ukopavanja betonskih stubića i druge poslove bili su angažovani pomoćni radnici – dodala je Predragovićeva.

Prema njenim riječima, terenski radovi za dionicu Bijeljina-Brčko počeli su 7. aprila ove godine, a izvodi ih pet ekipa u kojima je deset geodetskih stručnjaka.

 

Planirano je, dodala je ona, da ti radovi budu završeni do 24. aprila.

Ona je naglasila da počeli i kancelarijski geodetsko-tehnički radovi koji podrazumijevaju cijepanje parcela.

– Ukupna dužina dionice auto-puta Brčko-Rača je oko 39 kilometara, dok je dužina linije eksproprijacije oko 80 kilometara. Dionica Brčko-Rača je cijelom dužinom na teritoriji grada Bijeljina i prolazi kroz 14 katastarskih opština. Linije eksproprijacije prelaze, odnosno cijepaju oko 1.200 parcela i prolaze kroz nešto više od 750 posjeda – pojasnila je Predragovićeva.

Ona je navela da RUGIPP u vrijeme pandemije virusa korona prati aktivnosti Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije, te se u skladu sa tim svakodnevno održavaju sjednice stručnog kolegijuma na kojem se analiziraju i primjenjuju akti Vlade i Štaba s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

 

Predragovićeva je istakla da je shodno tim aktima RUGIPP podnio dva izvještaja Republičkom štabu za vanredne situacije o preduzimanju mjera i aktivnosti, te donio niz naredbi o postupanju u cilju prevencije širenja virusa korona.

– Prostorije RUGIPP-a, područne jedninice i kancelarije dezinfikovane su prvi put 16. marta, nakon toga je izvršena dezinfekcija kada je bila prva smjena radnika, a do kraja sedmice biće izvršena i treća. Radnicima su podijeljene maske, a sve područne jedninice i kancelarije imaju dovoljno sredstava za dezinfekciju, dok u šalter salu ulazi po jedna stranka – pojasnila je Predragovićeva.

Govoreći o postupanju u predmetima, Predragovićeva je navela da se u prvom stepenu postupa na osnovu svih zahtjeva u kojima nije potrebno učešće stranaka, te da strankama dostavljaju samo rješenja kojima se udovoljava njihovom zahtjevu i gdje je u pitanju jednostranački postupak.

– Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je 10. aprila Uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima određenim posebnim materijalnim propisima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Srpske. Stupanjem na snagu te uredbe RUGIPP će dostavljati i ostala rješenja iz skraćenog upravnog postupka – pojasnila je Predragovićeva.

Ona je rekla da donošenjem ove uredbe rok za žalbu na rješenja iz skraćenog upravnog postupka teče nakon ukidanja vanrednog stanja.

– Time je strankama omogućeno da bez obzira na datum prijema rješenja imaju mogućnost da i nakon ukidanja vanrednog stanja po potrebi iskoriste pravni lijek – naglasila je Predragovićeva.

Javne rasprave u upravnim predmetima, dodala je ona, moraće sačekati još neko vrijeme.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“SRPSKA TE ZOVE“: U Banjaluci veliki narodni miting zbog rezolucije o Srebrenici

U Banjaluci, na Trgu Krajine, u četvrtak, 18. aprila, biće održan veliki narodni miting na kojem će biti...

U Bijeljini sutra OTVARANJE NOVE Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ (foto)

Svečano otvaranje nove Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina biće održano sutra u utorak, 16.04.2024. godine. Svečana...

VLADAJUĆA KOALICIJA U SRPSKOJ: CIK BiH neće provoditi izbore u Srpskoj – ide Izborni zakon RS

Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na...

TRIVIĆEVA: Nećemo učestvovati na mitingu koji organizuje vlast!

„Narodni front neće učestvovati na mitingu koji je najavljen od strane vlasti Republike Srpske u četvrtak“, poručili su...