VIŠKOVIĆ: Cilj Vlade Republike Srpske da struja bude povoljnija nego u okruženju

Datum:

Share post:

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je strateški cilj rukovodstva Srpske da cijena električne energije za građane i privredu bude povoljnija nego u okruženju.

Komentarišući to što je od januara električna energija skuplja za građane i privredu, Višković je za portal “Banjaluka.net” rekao da je Vlada Srpske putem resornog Ministarstva za energetiku i rudarstvo održala nekoliko sastanaka, da je još sve u fazi analiza računa i primjedaba koje su došle.

– Vlada će aktivno učestvovati u ovom procesu i onog momenta kada budemo imali sve činjenice, možemo govoriti o narednim koracima. Kako analize pokažu, mi ćemo preduzimati potrebne mjere i ostati pri stavu da cijena električne energije za domaćinstva i privredu bude neka naša prednost u odnosu na ostale – navodi Višković.

On je istakao da Srpska investitorima nudi električnu energiju po pristupačnijim cijenama i uslovima nego drugi u BiH i regiji.

– To je izazvalo pažnju mnogih investitora van Srpske koji u zadnje vrijeme sve više dolaze i traže od nas određene informacije po pitanju investicija u Republici Srpskoj – naveo je on.

Prema njegovim riječima, nije samo cijena električne energije nešto što treba da privuče investitore, većina naših opština i gradova ima svoje industrijske zone, nude povoljne uslove.

– Mnoge lokalne zajednice tako privlače strane investicije i tu se napravilo dosta pomaka. Imamo kvalitetnu radnu snagu, naši ljudi su vrijedni, radni – rekao je Višković.

On je podsjetio da je u Laktašima prije mjesec dana otvoren proizvodni pogon “Iskre” iz Slovenije.

– U Laktašima se gradi proizvodna hala na više od 5.000 metara kvadratnih za preko 400 novih radnih mjesta, iako ta kompanija već posluje na području ovog grada i već ima preko 100 zaposlenih. Imamo razgovore sa još nekoliko kompanija koje treba da dođu na prostore Republike Srpske – naveo je Višković.

Višković je rekao da su virus korona i sukob u Ukrajini doveli do toga da određene evropske multikompanije koje su imale svoje biznise na drugim prostorima na neki način mijenjaju poslovni ambijent i dolaze bliže svojoj matici. “Tu vidimo svoju šansu”, istakao je Višković.

On navodi da je poreski klin koji ima Republika Srpska povoljniji nego u regiji.

– Imamo vrijednu, radnu i disciplinovanu radnu snagu. Treba da učinimo sve što možemo da zadržimo ljude na našim prostorima. Imamo zakon o podsticajima – rekao je Višković.

On je podsjetio da se danas više ne pominju problemi poput onih da žene kada ostanu u drugom stanju dobijaju otkaz, te da je Srpska na sebe preuzela obavezu i plaćamo trudnička bolovanja.

– Sve su to neki benefiti. Ranije se bolovanja nisu refundirala i padala su na teret poslodavaca koji su onda otpuštali radnice. Preuzeli smo to – kaže Višković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...