''VIŠNJIĆEVI DANI U BIJELJINI'' – Bogat i šarolik program

Datum:

Share post:

Kulturna manifestacija 26. Višnjićevi dani“, koja je posvećena velikom pjesniku i guslaru Filipu Višnjiću, ove godine biće održana od 1. do 8. novembra, i biće obilježena nizom događaja.

U pretprogramu manifestacije, u petak, 1. novembra, biće održano takmičenje recitatora i besjednika, u Galeriji i skupštinskoj sali Centra za kulturu „Semberija“. U 10.00 časova je takmičenje osnovnih škola, a u isto vrijeme je i takmičenje srednjih škola i studenata.

U subotu, 2. novembra, u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, biće održani deseti Susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama“.

Kada je riječ o programu, početak je u ponedjeljak, 4. novembra, u 15.00 časova, za kada je planirano polaganje vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanje zastave „Višnjićevih dana“, na platou ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“. Nedugo zatim, u 15.15 časova, uslijediće predstavljanje zbirke epske poezije  „Morački bastion“,  autora Branka Bate Krkovića, u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“.

TESTNA REKLAMA

Istog dana, u 18.00 časova, u Muzeju Semberije biće održana izložba Muzeja Semberija i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, „Tapiserije Milice Zorić:sinteza nasleđa i modernizma“ autorke Milice Orlović Čobanov, kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Za 19.00 časova planirana je Svečana akademija, u velikoj sali Centru za kulturu „Semberija“.

U utorak, 5. novembra, program će započeti istorijsko-poetskim časom pred spomenikom Filipu Višnjiću u Trnovi, u 9.00 časova, dok je za 10.00 časova planirana posjeta Manastiru Tavna.  

U poslijepodnevnim časovima biće održana promocija knjige „S Homerom u oluji“, autora Anđelka Anušića, u 18.00 časova, dok je za 19.00 časova planirana promocija knjiga „Put u nedogled“ i „Biser na dnu mora“, autorke mr Ljiljane Lukić. Promocija će biti u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“.

Bogat program je planiran i za srijedu, 6. novembar

U 10.30 časova biće polaganje vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću u Međašima i poetski čas učenika JU OŠ „Petar Kočić“ Brodac – područna škola Međaši, a u 13.00 časova kulturno-umjetnički program Saveza slijepih RS, u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“.

Istog dana, u 17.00 časova, biće otvorena izložba Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja iz Vranja. Slike iz života pod okupacijom. Život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu.  Izložba je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“.
Za kraj dana planirana je promocija zbornika „Južni srpski krajevi u 19. i 20. veku:društveno-ekonomski i politički aspekt“. Promocija je u 19.00 časova, u Galeriji Centra za kulturu, a govoriće dr Dejan Antić, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, dr Ivan Becić, viši naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu u Prištini sa privremenim sjedištem u Leposaviću, te dr Draga Mastilović, vanredni profesor i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U četvrtak, 7. novembra, u Narodnoj biblioteci, u 12.00 časova, biće proglašeni rezultati literarnog konkursa, takmičenja recitatora i besjednika, te dodjela nagrada. U 18. 00 časova je koncert ansambla „VisAntiqua“ iz Beograda, Eparhijski kulturni centar.

Posljednjeg dana manifestacije, u petak, 8. novembra, biće praznična liturgija, pomen Filipu Višnjiću u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini, a u 18.00 časova u Narodnoj biblioteci veče sa „Srpskom vilom“.
Kulturna manifestacija „Višnjićevi dani“ se završava spuštanjem zastave „Višnjićevih dana“, plato ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, u 19.15 časova, kao i programom Guslarsko-epsko veče, u velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor:desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...