VIDOVIĆ: Penzije veće za devet odsto, više sredstava za boračke kategorije

Datum:

Share post:

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je gostujući u ATV jutru, da će penzije u narednoj godini biti veće za devet odsto, te da značajan dio novca iz budžeta ide i na plate zaposlenih.

– Najviše novca ide na penzije prije svega. Za penzije preko milijardu i 700 miliona, negdje 11 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Mada će penzije biti veće za devet odsto. Povećan je broj penzionera, tako da je procenat povećanja veći. Značajan dio, naravno ide i na plate zaposlenih, negdje oko milijardu i 100 miliona maraka. to je negdje oko pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Kada su u pitanju plate, korigovane su samo za prosvjetne radnike, te sudije i tužioce jer oni imaju isplatu plata po posebnom zakonu. Takođe, nije zanemariva činjenica da smo izdvojili značajno više sredstava za boračke kategorije, a to je 130 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Ta sredstava su otišla za povećanje boračkog dodatka i korigovanje invalidnina – izjavila je Zora Vidović.

Najviše investicija za narednu godinu, biće u zdravstvu.

– Iz budžeta, mi imamo nekih 162 miliona KM u investicijama. Od toga je 68 miliona u zdravstvu. Bolnica Trebinje, najveća je investicija trenutno. Tu imamo i završetak bolnice u Doboju, Foči i Gradišci. Investicije u zdravstvu su svake godine sve veće i veće. Imamo takođe i ulaganje u UKC Republike Srpske, gradi se Onkologija. To su sve sredstva iz budžeta. Imamo naravno i investicije koje su u toku i nastavljaju se. Po meni je takođe jako važna investicija kada je u pitanju fiskalizacija. Ove godine smo izdvojili 27 miliona i još iduće godine da izdvojimo oko 12 miliona maraka, a što će nam donijeti efekte po pitanju prihoda – kaže Vidović.

Ministar finansija Srpske kaže da su planirane i uštede.

– Uštede smo planirali kroz investicije.  Iz budžeta nećemo ulaziti u investicije koje nemaju efekat, na zgrade i slično. Išli smo u zdravstvo i prema informacionim tehnologijama koje zaista mogu da donesu efekat i smanjenje troškove. Imali smo dosta ušteda na materijalnim troškovima to smo smanjili koliko god je bilo moguće. Mi imamo Program konsolidacije budžeta koji je usvojen u Narodnoj skupštini. Pridržavamo se tog programa, te bi budžet Republike Srpske u naredne godine trebao da bude u suficitu, kao što je bio prije korona virusa – zaključuje Zora Vidović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...