Vidovdanski sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku – Baština našeg roda

Datum:

Share post:

U Ugljeviku je danas otvoren jednodnevni Sajam narodnih rukotvorina u okviru tradicionalne manifestacije  “Vidovdanske svečanosti Ugljevik 2023”.

Sajam je okupio 28 izlagača na platou ispred Centra za kulturu “Filip Višnjić”.

Veliki broj posjetilaca imao je priliku da vidi ručno rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, predmete rađene dekupaž tehnikom, proizvode od meda i kolače.

Ovu tradicionalnu manifestaciju  otvorio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je zahvalio svim izlagačima, organizatorima i svim prisutnim jer prema njegovim riječima na ovaj način čuvaju srpsku kulturu, tradiciju i običaje.

-Važno je da očuvamo i naše starine, jer su one blago. Važno je da bake, majke, supruge, sestre, kćerke imaju svoje posebno mjesto u cjelokupnom društvu u kojem su one stub društva i porodice-rekao je Perić.

Učesnike i goste sajma blagoslovio je protojerej Aleksandar Tešić, arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski koji je rekao da je glavna pokretačka snaga srpskog naroda kroz istoriju bila jaka i nepokolebljiva vjera u Boga.

-Car Lazar i njegova pričešćena vojska znali su na Vidovdan da se susreću sa jednim azijskim osvajačem koji je mnogo silniji od njih, brojčano i tehnički ali su vjerovali u pobjedu pravde nad nepravdom, slobode nad tiranijom. Vjerovali su u pobjedu nebeskog carstva nad zemaljskim. Kako oni juče tako i mi danas vjerujemo u Boga, ljubav, prijateljstvo i otadžbinu, krunu, patrijarha, krsnu slavu, lijepo vaspitanje, čestitost, poštenje, cjelomudrenost, život vječni i carstvo nebesko-poručio je Tešić.

Predsjednica Kola srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina” iz Ugljevika Anđa Srijemac rekla je da se proslavlja 120 godina sestrinstva, te 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, osnivača kola srpskih sestara i Vidovdan za koji je rekla da nije samo dan već vijekovi u srpskom narodu.

Organizatori sajma su Crkvena opština Ugljevik, Kolo srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina”, Boračka organizacija Ugljevik, opštinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Centar za kulturu “Filip Višnjić”,  a pokrovitelj je opština Ugljevik.

Otvaranju sajma prethodio je bogat kulturno-umjetnički program.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...

Cvijanović i Dodik razgovarali sa Orbanom i Sijartom (foto,video)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Antaliji sa...