VICO ZELJKOVIĆ UŠAO U ISTORIJU KAO NAJMLAĐI PREDSJEDNIK FS RS

Datum:

Share post:

Advokat iz Gradiške Mile Kovačević najdugovečniji je predsednik u tri decenije postojanja i rada Fudbalskog saveza Republike Srpske. Funkciju prvog čoveka entitetske kuće fudbala iz Banjaluke obavljao je više od 12 godina, od 30. novembra 2007. do 17. decembra 2019. Obeležio je jedan težak i turbulentan period u istoriji FSRS, a na kraju njegovog predsedavanja u fudbalu Republike Srpske bila su stvorena dva nepomirljiva tabora…

Mile Kovačević je razrešen dužnosti predsednika FSRS na vanrednoj sednici Skupštine održanoj 17. decembra 2019. godine u Banskom dvoru u Banjaluci jednoglasnom odlukom 44 prisutna delegata od ukupno 55 koliko najviše telo broji članova.
Pre toga rad Saveza je bio blokiran zbog kršenja Statuta i nepoštovanja organa i tela FSRS od strane predsednika što je bio i povod za reakciju Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske koje je oko prostorija FSRS razvuklo “žutu traku”.

-Iskren da budem nikada u životu ovakve stvari u Savezu nisam mogao ni da zamislim, a kamoli da kažem da bi se mogle dogoditi. Iščezao je entuzijazam, nema više one topline među ljudima, nekako smo se otuđili, poslednjih godina nismo izgledali kao porodica. U nekim situacijama ovakve stvari su neizbežne i zaista mi je žao što je Savez došao u ovakvu situaciju – istakao je Milan Vićić (preminuo 14. novembra 2020. godine od posledica korona virusa), delegat Skupštine FSRS iz Ugljevika posle vanredne sednice 17. decembra 2019. godine.

Elem, to je bio, šahovskim rečnikom rečeno “iznuđeni potez” na vrhuncu organizacione krize u Fudbalskom savezu Republike Srpske koja se najbolje primetila još 26. septembra 2016. kada su održani izbori.

Prvo su šestorica članova Izvršnog odbora: Dušan Marković, Milorad Lale, Dragan Aranđić, Mladen kršić, Vico Zeljković i Mirko Milošević sazivali sednice i izdavali saopštenja u lošem radu predsednika Kovačevića, a onda je zakazana i sednica vanredne izborne Skupštine na kojoj je za novog prvog čoveka Fudbalskog saveza Republike Srpske izabran Vico Zeljković. Ušao je u istoriju kao najmlađi prvi čovek entitetske kuće fudbala, kada je izabran imao je 32 godine!

TESTNA REKLAMA

Skupština na kojoj je izabran održana je 24. januara 2020. godine, a u prelaznom periodu Savez je, po Statutu, vodio prvi potpredsednik Dušan Marković iz Bijeljine. Zeljković je pre dolaska na predsedničku funkciju u FSRS bio prvi čovek banjalučkog Borca kojeg je spasao od gašenja i “očistio” je višemilionska dugovanja, a bio je i predsednik Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka.

-O prošlosti neću mnogo da govorim, dosta toga je već rečeno, iza nas je turbulentan period. Vreme je da pojedine stvari pokrenemo iznova, okrenemo se ka onome šta nam dolazi, da stvorimo jedinstvo porodice u prvom redu, a potom olakšamo razvoj i progres fudbala. Radićemo na poboljšanju odnosa sa područnim savezima, kao i Fudbalskim savezom BiH, nastojaćemo da pomognemo klubovima, sve uz poštovanje standarda UEFA i FIFA koje su pre neki dan u sarajevu rekle da je sve što smo uradili bilo po Statutu i Zakonu, odnosno nije bilo proceduralnih grešaka.

To nam daje novi zamajac za budućnost za budućnost, a ono što sma uradio na području Banjaluke nastojaću da prenesem i na nivo Republike Srpske, tačnije da oslobodimo klubove dela kotizacija i troškova službenih lica, a da oni taj novac investiraju u infrastrukturu i omladinski pogon – istakao je Vico Zeljković, nakon izbora za predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Takmičarski sistem u Republici Srpskoj bio je devastiran, donesene su odluke o proširenju Prve lige s ciljem buđenja fudbalskih centara što je, pokazalo se kasnije, bio pun pogodak. Utakmice su se vratile na radio-talase i TV ekrane, za kratko vreme vraćena je popularnost domaćeg takmičenja. Na krilima tih rezultata Zeljković je reizabran na poziciju prvog čoveka Fudbalskog saveza Republike Srpske 30. septembra 2020. godine.

Potom je usledila kandidatura za mesto prvog čoveka Fudbalskog saveza Republike Srpske, a po Statutu došao je, posle dva mandata Elvedina Begića, red na kandidata iz Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Međutim, usledile su igre i igranke, izbori nisu održani u decembru kada je Begiću istekao predsednički mandat, pa je bio u tehničkom, sve do 16. marta 2021. godine kada je u hotelu “Hils” u Sarajevu održana izbona sednica Skupštine na kojoj je inaugurisan Zeljković. Na Skupštini se nije pojavio Elvedin Begić.

-Hvala svima onima koji su mi dali podršku. Ovo je velika čast, a istovremeno i velika obaveza za mene. Pokazali smo da imamo jedinstvo dva saveza u BiH, dve naše članice, Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza Federacije BiH i da na tim osnovama možemo da gradimo prosperitet Fudbalskog saveza BiH.

U budućnosti ćemo se zalagati za jedinstvo i saradnju uz zajedničko uvažavanje i učešće oba entetska saveza, kako bismo gradili još bolji FS BiH  rekao je tada Vico Zeljković.

Tjeri Favr, šef Odelenja za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA bio je gost na Skupštini i izrazio veliko zadovoljstvo što su izbori prošli u najboljem redu i što je, kako je istakao, “Fudbalski savez BiH pokazao visoke stepen demokratije”.

Tako je okrenuta nova stranica istorije u fudbalu “Dejtonske zemlje”, a Vico Zeljković kao mlad i ambiciozan fudbalski radnik, već dokazan po sjajnim rezultatima u Fudbalskom klubu Borac i Područnom Fudbalskom savezu Banjaluka, započeo je niz projekata u cilju poboljšanja infrastrukture i života klubova.  Jedan od krucijalnih projekata je izgradnja dvanaest premijerligaških terena sa hibridnom podlogom.

Ono što je važno istaći je i to da je novi predsednik Zeljković dobio simpatije UEFA i FIFA i njihovih čelnih ljudi Aleksandera Čeferina i Đanija Infantina, a Fudbalski savez Republike Srpske i “krovna” kuća fudbala iz Sarajeva dobili su vodećeg čoveka za budućnost!

Nepravda prema Osimu

Elvedin Begić je, još dok je bio aktuelni predsednik FS BiH, sebe inaugurisao za počasnog predsednika, ali nije uspeo da promeni Statut i sebi da veća ovlašćenja. Minimizirao je i poslao “u penziju” legendarnog Ivicu Osima.

Nepravdu prema čoveku koji je, možda, i najzaslužniji za prevazilaženje najteže situacije u fudbalu BiH 2011. godine ispravio je Vico Zeljković, vrativši popularnom “Štrausu sa Grbavice” titulu počasnog predsednika FS BiH i na taj način mu se zahvalivši za sve što je učinio za fudbalski sport na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Odlazak Petkovića

Rodoljub Petković dugogodišnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske od njegovog osnivanja 5. septembra 1992. godine otišao je u penziju 17. novembra 2017. godine napunivši 65 godina. Njega je nasledio Goran Ćejić koji je u toku previranja u Savezu 2019. godine ispao kolateralna šteta, pa od 22. decembra pomenute godine ulogu prvog operativca obavlja Ognjen Valjić.

Stekao se utisak da je odlaskom Petkovića sa jedne od najvažnijih funkcija u FSRS ostala velika praznina u diplomatiji kuće fudbala iz Banjaluke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdc.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UROŠ RADAN iz Bijeljine SEDMI na EP u karateu na Kipru (foto)

Na Kipru je održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a jedan od takmičara...

Nastavljena uspješna saradnja TO Bijeljina i PED ’’Majevica’’ (foto)

Turistička organizacija Grada Bijeljina je bila gost Planinaesko ekološkog društva – PED ’’Majevica’’. -Bili smo gosti PED ’’Majevica’’ te...

Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike

Kao da to nije ništa strašno: Poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Poglavar...

Odbojkašice bijeljinskog Radnika ubjedljive protiv trebinjki

12. kolo Prve lige: ŽOK Radnik - ŽOK Leotar 3:1 Ana Zekić i drugarice uspješnije od Trebinjki u izvanrednoj...