Saopštenje za javnost Veterinarskg instituta Republike Srpske Dr Vaso Butozan i direktora Veterinarskog instituta Republike Srpske prenosimo u cijelosti:

Nakon neosnovanih izjava gradonačelnika Grada Bijeljine izrečenih dana 10.07.2023., na račun Javne ustanove Veterinarski institut Republike Srpske Dr Vaso Butozan i direktora, Javna ustanova Veterinarski institut Republike Srpske  Dr Vaso Butozan izdaje saopštenje za javnost.

Vezano za zahtjev Gradonačelnika za izmještanjem dijela laboratorije za molekularnu dijagnostiku iz Banja Luke u Bijeljinu, zarad navodnog dobijanja bržih rezultata nikako ne stoji iz sledećih razloga:

Za normalno funkcionisanje laboratorije za molekularnu dijagnostiku  potrebno više elemenata, između ostalih su i adekvatni uslovi u pogledu ambijentalnih uslova, prostorija, opreme, obučenog, stručnog i ovlašćenog osoblja pri anliziranju da bi rezultati analiza bili ispravni. Svako pomjeranje, izmještanje i drugo manipulisanje opremom bi dovelo do potrebe za ponovnim kalibracijama, podešavanjima i sigurni gubitak akreditacije te laboratorije i izlaska iz zone tačnosti i preciznosti rezultata.

PETROVIĆ: Veterinarski institut nije pružio adekvatnu podršku Gradu Bijeljina (video)

Gradonačelnik, kao ljekar bi trebao da zna da akreditacija neke laboratorije ne znači potrebu za nekim naučnim istraživanjima, nego da ista obezbjeđuje garanciju da su ispoštovane sve procedure po standardima da bi se omogućila tačnost i preciznost rezultata.

Navodi da lokacija laboratorije usporava rezultate analize takođe nisu tačni, jer se radi o razlici od 3 sata vožnje koliko je potrebno da uzorci stignu iz Bijeljine do Banja Luke.

Takođe, sve uzorke uzimaju, prevoze i analiziraju timovi stručnjaka  Veterinarskog instituta u rekordno kratkom roku koji su danonoćno angažovani i izvlače poslednje atome energije da bi komletan posao bio završen na vrijeme, shvatajući ozbiljnost situacije nakon pojave afričke kuge svinja u Republici Srpskoj.

Navodi  Gradonačelnika da postoje kašnjenja u rezultatima nisu tačni, jer svi uzorci uzeti prethodnog dana se završavaju sledećeg dana do 11:00 časova. O brzini rada i izvještavanja svjedoče i sve pohvale veterinarskih organizacija koje su uključene u proces suzbijanja epizootije afričke kuge svinja.

Optužba za odlazak pomoćnice ministra poljoprivrede i direktora Instituta u zaraženo područje bez zaštitne opreme na sastanak sa mještanima G.Dragaljevca takođe nisu utemeljene, jer se razgovor obavljao u prostorijama Osnovne škole, tj. izvan bilo kakvog zaraženog imanja, a istovremeno su ispred škole bile postavljene dezbarijere za svakoga ko je došao, dezinfekcija vozila i lična dezinfekcija prisutnih od strane veterinarske organizacije sa datog područja.

Uzimajući u obzir sve ovo, lako je zaključiti da su ove optužbe neutemeljene i može se zaključiti da imaju za cilj narušavanje rejtinga Veterinarskog instituta, ustanove koja postoji skoro 90godina i radi po najvišim standardima, za šta dobija priznanja i domaće i strane stručne javnosti.

Direktor, Dragan Knežević, spec. dr vet.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име