Vesna Savić, dipl.defektolog-logoped: „Rani rast i razvoj djeteta – temelj za život“ (foto)

Datum:

Share post:

U cilju podizanja svijesti o značaju ranog rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske uz podršku Kancelarije Unicefa u BiH i Delegacije EU u BiH pripremili su Program za rani rast i razvoj djece u Republici Srpskoj za period od 2022. do 2028. godine  u čijoj je izradi učestvovala i Vesna Savić, dipl. defektolog-logoped, JZU Dom zdravlja Zvornik.

U okviru pomenutog programa, dipl. defektolog-logoped, Vesna Savić, ističe se da je ulaganje u rani rast i razvoj djeteta i odgovorno roditeljstvo ključno zbog toga što društvu i zajednici donosi najveći povrat u odnosu na uloženo.

„Obzirom na to da rano djetinjstvo predstavlja temelj za život svakog čovjeka, neophodno je istaći da su brojna istraživanja utvrdila da se razvoj djeteta odvija najbrže u prve tri godine života i da je djetetu u tom periodu važno pružiti što više pažnje i adekvatno ga stimulisati.  Prilike propuštene u tom razdoblju teško se nadoknađuju, te iz tog razloga zahtijevaju podizanje svijesti roditelja ili staratelja djece o značaju prevencije, rane dijagnostike i blagovremene intervencije javljanjem određenom profilu stručnjaka“, kaže Vesna Savić za portal Dešavanja u Bijeljini.

TESTNA REKLAMA

Pored edukacije roditelja(staratelja) neophodno je unaprediti znanja i vještine zdravstvenih radnika i saradnika koji obavljaju sistematske preglede u najranijem uzrastu djeteta.

Takođe, jedan od mnogobrojnih ciljeva jeste i uspostavljanje timske procjene ukoliko postoji sumnja da dijete odstupa u odredjenim aspektima dječijeg razvoja (govor/komunikacija/pismenost,fizički razvoj i zdravlje, društveni i emocionalni razvoj, otkrivanje i razumijevanje svijeta, umjetnosti i stvaralaštvo) u odnosu na standardne norme.

Vesna Savić, dipl.defektolog-logoped, porodični savjetnik i stručnjak iz oblasti ranog rasta i razvoja ističe da je poželjno da se roditelji (staratelji) djeteta jave logopedu i prije djetetovog progovaranja kako bi se edukovali o razvojnim vještinama govora i komunikacije i razvoju istih u odnosu na uzrast djeteta, te dobili korisne logopedske savjete koji bi bili od koristi pri praćenju i stimulisanju govora i ostalih razvojnih vještina svog djeteta i u kućnim uslovima.

”Rano djetinjstvo predstavlja temelj za život svakog čovjeka i zbog toga je naša dužnost da posebnu pažnju posvetimo ranom rastu i razvoju”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đokovićeve sljedeće mete i brojke koje bi ga učinile besmrtnim

Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve...

BIJELJINA: KMF Radnik MD Shop srušio lidera

U susretu dvije prvoplasirane ekipe U-19 Premijer lige BiH, grupa Sjever, u Velikoj Brijesnici domaća ekipa FK Doboj...

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...