Vesna Savić, dipl.defektolog-logoped: „Rani rast i razvoj djeteta – temelj za život“ (foto)

Datum:

Share post:

U cilju podizanja svijesti o značaju ranog rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske uz podršku Kancelarije Unicefa u BiH i Delegacije EU u BiH pripremili su Program za rani rast i razvoj djece u Republici Srpskoj za period od 2022. do 2028. godine  u čijoj je izradi učestvovala i Vesna Savić, dipl. defektolog-logoped, JZU Dom zdravlja Zvornik.

U okviru pomenutog programa, dipl. defektolog-logoped, Vesna Savić, ističe se da je ulaganje u rani rast i razvoj djeteta i odgovorno roditeljstvo ključno zbog toga što društvu i zajednici donosi najveći povrat u odnosu na uloženo.

„Obzirom na to da rano djetinjstvo predstavlja temelj za život svakog čovjeka, neophodno je istaći da su brojna istraživanja utvrdila da se razvoj djeteta odvija najbrže u prve tri godine života i da je djetetu u tom periodu važno pružiti što više pažnje i adekvatno ga stimulisati.  Prilike propuštene u tom razdoblju teško se nadoknađuju, te iz tog razloga zahtijevaju podizanje svijesti roditelja ili staratelja djece o značaju prevencije, rane dijagnostike i blagovremene intervencije javljanjem određenom profilu stručnjaka“, kaže Vesna Savić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Pored edukacije roditelja(staratelja) neophodno je unaprediti znanja i vještine zdravstvenih radnika i saradnika koji obavljaju sistematske preglede u najranijem uzrastu djeteta.

Takođe, jedan od mnogobrojnih ciljeva jeste i uspostavljanje timske procjene ukoliko postoji sumnja da dijete odstupa u odredjenim aspektima dječijeg razvoja (govor/komunikacija/pismenost,fizički razvoj i zdravlje, društveni i emocionalni razvoj, otkrivanje i razumijevanje svijeta, umjetnosti i stvaralaštvo) u odnosu na standardne norme.

Vesna Savić, dipl.defektolog-logoped, porodični savjetnik i stručnjak iz oblasti ranog rasta i razvoja ističe da je poželjno da se roditelji (staratelji) djeteta jave logopedu i prije djetetovog progovaranja kako bi se edukovali o razvojnim vještinama govora i komunikacije i razvoju istih u odnosu na uzrast djeteta, te dobili korisne logopedske savjete koji bi bili od koristi pri praćenju i stimulisanju govora i ostalih razvojnih vještina svog djeteta i u kućnim uslovima.

”Rano djetinjstvo predstavlja temelj za život svakog čovjeka i zbog toga je naša dužnost da posebnu pažnju posvetimo ranom rastu i razvoju”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KMF Radnik MD SHOP i KMF Smederevo potpisali sporazum o bratimljenju (foto)

KMF Radnik MD SHOP iz Bijeljine je u Smederevu potpisao sporazum o bratimljenju sa KMF Smederevo. -Ovo je još...

MINISTAR NEŠIĆ: Stranci izazvali krizu i probleme

Ministar bezbjednosti BiH  Nenad Nešić rekao je da probleme na polju bezbjednosti u BiH izaziva unutrašnja kriza do...

RADOJIČIĆ: Moguće je da u Banjaluci imamo kandidata

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, koji je u srijedu osnovao Nezavisni pokret "Svojim putem", rekao je da je...

Nagetsi 3:0 Lejkersi: Novi rekord Nikole Jokića

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 112:105, te tako sada vode 3-0 u prvoj rundi plej-ofa...