„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Datum:

Share post:

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će znatno uticati na sve.

U Srbiji je tokom prošle nedelje, za vikend, ali i danas osjetan nagli skok temperature, neočekivan za ovo doba godine.

Iako je temperatura prelazila i 25 stepeni, u narednim danima dolazi do naglog pada temperature, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ovi vremenski uslovi i te kako utiču na zdravlje ljudi, a najviše problema mogu da imaju kardiovaskularni bolesnici.

Osjetljivost na hladnoću rjeđa je nego osjetljivost na toplotu, ali uobičajeni simptomi koje možemo osjetiti su depresija, umor i prehlade koje su izraženije posebno ako su u spoju sa čestim promjenama temperature.

Ko je najosetljiviji na vremenska kolebanja?

Gotovo sve osobe reaguju na nepovoljne vremenske prilike ali su najosetljivije one koje pripadaju grupi meteoropata.

Meteoropata je čovjek kod koga su pojava tegoba ili pogoršanje osnovne bolesti redovno povezani sa određenim vremenskim prilikama.

Meteoropatske reakcije nisu rezervisane samo za bolesne ljude već se javljaju i kod inače potpuno zdravih osoba. Statistički, meteoropate su najčešće žene srednjih godina, hronični bolesnici, starije osobe.

Kako da sačuvate zdravlje kada temperatura padne?

Savet je svakako da povedemo računa o oblačenju. Kako su tokom prethodnih dana temperature često bile u plusu, mnogi od nas su zimsku odeću odložili, ali sada je vreme da ponovo “izvadimo” deblje jakne, ali i garderobu sa dugim rukavima.

-Kod hroničnih bolesnika mehanizmi za adaptaciju su narušeni i oni zato najteže podnose nagle promjene temperature. Što su promjene veće i iznenadnije, mogućnost za neželjene događaje je veća. Poseban oprez savjetuje se i osobama koje su imale moždani udar – svojevremeno je istakla dr Tanja Mitrović.

Prema njenim riječima, i osobe koje boluju od migrene mogu da osjete pojačane tegobe kada naglo zahladni ili naglo otopli jer naglo skupljanje i širenje krvnih sudova može da poremeti cirkulaciju u mozgu i to može da dovede do glavobolje, prenosi B92.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom...

Gradaščević izrazio saučešće ambasadoru Irana i upisao se u knjigu žalosti (foto)

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina boravio je u Sarajevu i tom prilikom izrazio saučešće ambasadoru Irana te...

BORENOVIĆ: Dodik i SNSD su po ko zna koji put sve slagali

Pokušava se izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica: Dodik i SNSD su po ko...

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...