“Većina mališana je u bolnicama u inostranstvu provela duži vremenski period” Fond solidarnosti za liječenje djece izdvojio 3 MILIONA KM

Datum:

Share post:

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prošloj godini finansirao je liječenje u inostranstvu za 16 mališana oboljelih od malignih bolesti, a troškovi njihovog liječenja iznosili su oko tri miliona KM, saopšteno je iz ovog fonda.

UFonda napominju da se jedno dijete liječi još od 2021. godine, a dvoje od 2022. godine.

– Većina mališana je u bolnicama u inostranstvu provela duži vremenski period, a odlaze i na kontrolne preglede. Djeca iz Srpske upućivana su u inostranstvo na liječenje uglavnom zbog različitih vrsta leukemija, neuroblastoma i drugih malignih bolesti, jer njihovo liječenje nije bilo moguće u našim zdravstvenim ustanovama, niti u Srbiji u ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske – navodi se u saopštenju povodom 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti

Kako se naglašava, riječ je o izuzetno skupim liječenjima i za liječenje samo jednog djeteta u prošloj godini izdvojeno je oko 900.000 KM.

Djeca su liječena u klinikama širom svijeta, dodaje se, tako da je zahvaljujući Fondu solidarnosti, pored finansijske podrške, omogućeno i da djecu iz Srpske liječe poznati svjetski stručnjaci.

Fond solidarnosti pored troškova liječenja, finansira i smještaj za roditelje koji se nalaze u pratnji djeteta, kao i troškove putovanja.

Fond solidarnosti, kako se naglašava, nastoji da ne bude samo administrativno-finansijska ustanova, već da bude ustanova u kojoj porodice oboljele djece imaju istinski oslonac i da im pruža i druge vidove podrške.

U skladu sa tim, u proteklom periodu sprovedene su brojne aktivnosti u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama i drugim organizacijama, a koje su imale za cilj da se olakša porodicama oboljele djece koliko god je to moguće.

– U prošloj godini smo u saradnji sa Adiko bankom otvorili štedne knjižice za mališane liječene preko naše ustanove; sa prevodilačkom agencijom `Translejšn` obezbijedili smo porodicama mogućnost za besplatno prevođenje dokumentacije; Društvo psihologa već niz godina porodicama pruža psihološku podršku ako im je ona potrebna; već tradicionalno okupljamo mališane i njihove roditelje svake godine na zajedničkom izletu i drugo – podsjećaju iz Fonda.

Fond solidarnosti počeo je sa radom 2018. godine upravo sa namjerom da se omogući liječenje djece do 18 godina u inostranstvu, onda kada ono nije moguće u Srpskoj, niti u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima Fond zdravatvsnog osiguranja (FZO) ima potpisane ugovore.

Od početka rada Fonda odobreno je 1.305 rješenja za liječenje i dijagnostiku u inostranstvu i to za 698 mališana, jer pojedina djeca na liječenje i kontrole odlaze u kontinuitetu.

Djeca oboljela od malignih bolesti liječe i u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji u ustanovama koje imaju ugovor sa FZO. Kada se iscrpe mogućnosti liječenja u Srpskoj, kao i Srbiji, djeca se upućuju preko Fonda solidarnosti na dalje liječenje u inostranstvo.

U svijetu se danas obilježava 15. februar – Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Tim povodom, svim porodicama čiji se mališani liječe od malignih oboljenja iz Fonda splidarnosti poručuju da imaju podršku ove ustanove.

– Ma koliko da su pojedine situacije složene, tu smo da zajedno pronađemo rješenje i omogućimo liječenje u inostranstvu za svako dijete kojem je ono neophodno – poručuju iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...

Vučić: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će...