Večeras je u Bijeljini otvoren 2. romski festival „Baro Drom“. BARO DROM (prev. DUG PUT) je festival jedinstven na prostorima Zapadnog Balkana, jer slavi i promoviše romsku kulturu, tradiciju i jezik, uči o dugom putu koji su Romi prošli i kojima još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvatanju.

„Ponosni smo što smo i ove godine pored mnogo problema uspjeli da organizujemo drugi po redu festival Roma „Baro Drom“. Drago mi je Romi iz Bijeljine i okruženja imaju ovakav festival gdje mogu da uživaju, poslušaju svoje narodnjake vrhunskog kvaliteta. Nadamo se da će ovo postati tradicija Grad Bijeljine kao jedinstveni festival romske kulture i tradicije koji bi imao za cilj da približi romsku kulturu svima onima koji nisu dovoljno upoznati sa njom. Drago nam je da su kolege iz Beograda tu i mnogih gradova iz BiH, da smo uspjeli da ih ugostimo i da će festival ispuniti neki svoj cilj i očekivanja publike“, rekao je Dragan Joković, izvršeni direktor Udruženja za promociju obrazovanja Roma Otaharin“.

Kako kaže, Bijeljina je jedan od najbrže rastućih gradova i ima svu problematiku koja prati romsku populaciju.

„Drago mi je da Grad Bijeljina i Gradonačelnik imaju sluha za to, da su posvećeni da te probleme riješe. Nije lako ni jednostavno, to je zahtjevan posao. Mi smo jako puno uradili sa kolegama koji su bili posvećeni, pred nama je dug put, a bitno je da smo posvećeni i da se ne posustaje“, istakao je Joković.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović otvorio je ovogodišnji festival „Baro drom“ koji je poručio da je Grad Bijeljina ponosan na širinu raznolikosti i sve što pruža – poštovanje svakog čovjeka koji živi kako bi izgradili bolje, ljepše i humanije društvo nego što je sada.

„Kada je riječ o komunikaciji, uvijek može bolje. Ispred Gradske uprave se trudimo da imamo ljudski pristup, korektnost i maksimalno profesionalnu posvećenost svim izazovima. Moramo da pravimo nove iskorake i moći ćemo reći da smo zadovoljni onda kada budemo imali visok procenat obuhvata djece romske nacionalne manjine u predškolskim vaspitanjem, osnovnoškolskim, srednjoškolskim i visokoškolskim“, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Bijeljine je istakao da je u toku Javni poziv za izgradnju prihvatilišta kako bi se, između ostalog, prosjačenje smanjilo na najmanju moguću mjeru. Pored toga, naveo je i da je Bijeljina jedna od pet zajednica u BiH koja ima topografske table na jeziku nacionalnih manjina, tu je i poziv za zaposlenja, a i stambeno zbrinjavanje Roma.

Gost večerašnjeg festivala je bio i Igor Jovanović, zamjenik predsjednika Skupštine Grada Beograda koji je rekao da Beograd i Bijeljina sigurno mogu učiti jedan od drugog, s obzirom da su problemi romske zajednice u obje sredine slični, s tim što je Beograd brojniji grad, tako da su i problemi multiplikovani.

„Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv organizatora na ovom jedinstvenom festivalu. Zaista mislim da je ovo pozitivan primjer kako grupa ljudi, entuzijasta koja pred sobom ima jasan cilj, može da dođe do rezultata. Sve to uz podršku lokalne samouprave i zajednice. Sam naziv festivala govori koliko dug put prelazi romska zajednica u posljednjih 50 godina u svojo integraciji u društvu u kome danas živimo“, naveo je Jovanović.

Nakon defilea Roma od Dnevnog centra „Otaharin“ do Centra za kulturu „Semberija“, članovi SKUD „Semberija“ imali su svoju tačku, a nakon toga, organizovan je i koncert Dušana Kurtića.

Sutra, drugog dana Festivala, biće organizovano književno veče sa Slađanom Vulin, a nakon toga i koncert Nataše Tasić Knežević i Dušana Sekulića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име