VAŽNI FAKTORI bezbjednosti ljudi na poslu

Datum:

Share post:

Kada se zapošljavate na određenom mjestu, jedna od najvažnijih stvari na koju bi trebalo da obratite pažnju, pored plate, svakako je i to da li na radnom mjestu možete da očekujete svu potrebnu bezbjednost i sigurnost.

Bezbjednost na radu podrazumijeva da poslodavac omogući uslove rada u kojima se preduzimaju određene mjere i aktivnosti, a sve u cilju zaštite života i zdravlja zaposlenih. Interes svakog zaposlenog, ali i poslodavca, jeste da se ostvari najviši nivo bezbjednosti i zdravlja na radu, kako bi se sve neželjene posljedice, poput povrijeda na radu, ili bolesti u vezi sa radom, svele na minimum.
Da bi se stekli uslovi rada u kojima zaposleni ima osjećaj zadovoljstva pri obavljanju svojih profesionalnih zadataka, neophodno je ispoštovati određene faktore. U nastavku teksta vam predstavljamo koji su to faktori bezbjednosti na radu, a posebno oni u kriznim situacijama.

Bezbjednost na poslu tokom pandemije korona virusa

Posebna pažnja kod bezbjednosti na poslu trebalo bi da se obrati u kriznim situacijama i vanrednim uslovima, kao što je slučaj sada dok vlada pandemija korona virusa. Sve mjere predostrožnosti i bezbjednosti trebalo bi podići na značajno viši nivo, kako ne bi došlo do unošenja zaraze u poslovne objekte.
Obavezno je nošenje maski i rukavica, a takođe se preporučuje i smanjen broj angažovanih radnika tokom smjena, kako bi se što više omogućila socijalna distanca i na radnom mjestu. Svim onim zaposlenima koji mogu da obavljaju svoj posao putem interneta, trebalo bi omogućiti rad od kuće, a neophodno je i dezinfikovanje prostorija barem jednom dnevno.

Adekvatno osvjetljenje na radnom mjestu
Uloga osvjetljenja na radnom mjestu nije samo da omogući lakše obavljanje radnih zadataka već i da pruži svu potrebnu sigurnost zaposlenima, bilo da se radi o dnevnim ili noćnim smjenama. Dobra i kvalitetna rasvjeta može da preduprijedi različite nezgode na radnom mjestu, ali i da obezbjedi vizuelni komfor svima koji se nalaze u određenom prostoru.
Ukoliko se koristi rasveta za industrijsku namenu važno je da ona obezbjedi zdraviju radnu sredinu, što znači smanjenje rizika od povrede i zamora tokom radnog vremena, čime se povećava efikasnost na samom radnom mjestu. Postavljanjem kvalitetnih LED svjetiljki, smanjuje se mogućnost za oštećenje vida jer takve svjetiljke emituju prirodnije svjetlo.

Osnovna oprema za bezbjedan rad

Svaki poslodavac je dužan da svakom radniku obezbijedi sva neophodna sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, kao što su odjeća, obuća, pomoćni uređaji koji služe za sprečavanje povreda na radu, sprečavanje profesionalnih oboljenja, kao i bolesti koje se dovode u vezu sa radom. Sve ono što može imati štetnih posljedica po zdravlje zaposlenog trebalo bi biti svedeno na minimum i preduzete sve mjere kako bi se radnik maksimalno zaštitio.
To se posebno odnosi na one djelatnosti u kojima su radnici izloženi opasnim hemikalijama, rade na zahtjevnim i opasnim mašinama, ili na nebezbjednim radnim mjestima, poput recimo rada na visini.

Zaštita od požara i električnih instalacija

Požar sa sobom nosi višestruke opasnosti po zdravlje radnika, ali i po imovinu poslodavca. Usled požara može doći do opekotina, gubitka kiseonika, ali i fatalnog ishoda, ako se ne odreaguje na vrijeme. Najčešći uzroci nastanka požara su ljudski nemar i loša oirganizacija preduzeća, stoga je izuzetno važno da poslodavac dobro obezbijedi sva rizična područja, kao i da obezbijedi dovoljan broj aparata za gašenje požara.
S druge strane, radna mjesta su pretrpana električnim alatima, mašinama i instalacijama, koji ponekad mogu biti nepravilni, oštećeni ili izloženi različitim uticajima što može dovesti do strujnog udara, pa je odgovarajuća oprema i zaštita na kablovima od krucijalne važnosti za bezbijedno radno mjesto.

Opasnost od klizanja i saplitanja na radnom mjestu

Klizanje, saplitanje i padovi predstavljaju neke od najčešćih razloga za povrijedu na radnom mjestu. Zato se kroz primjenu jednostavnih mjera i procedura ove situacije mogu svesti na minimum i tako zaštititi radnici.
  • obilježavanje rizičnih dijelova na podu
  • postavljanje antiklizajućih podnih obloga
  • pojačano osvjetljenje na stepeništu i prolazima
  • korišćenje antiklizajućih sredstava prilikom čišćenja
Bezbijedno i zdravo radno mjesto predstavlja osnovno pravo svakog radnika i jedan je od ključnih interesa svakog poslodavca. Zdrav i siguran radnik osnovni je preduslov za kvalitetno i redovno obavljanje poslovnih zadataka, stoga se ovom segmentu mora posvetiti velika pažnja, kako bi na kraju svi bili zadovljni – i poslodavac i radnik, ali i krajnji konzument proizvoda ili usluga.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...