Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji na snazi je vanredno stanje, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina.

Situacija sa poplavama u Donjoj Austriji pogoršala se u večernjim satima.

U Valdfirtelu, oko 120 kilometara sjeverozapadno od Beča, očekuju se poplave, koje se u prosjeku dešavaju svakih 100 godina.

– Naredni sati će biti veliki test za naše hitne službe i brojne sunarodnike. Naročito se u Valdfirtelu očekuju izazovi istorijskih dimenzija – upozorila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Kako je navela, 42 opštine su sada proglašene za područja katastrofea evakuacije su u toku.

Oko 4.750 pripadnika vatrogasne brigade imalo je više od 640 intervencija. Prema trenutnim prognozama, vanredna situacija će biti na snazi do utorka uveče, prenio je austrijski javni servis ORF.

U pokrajini Donja Austrija, vatrogasna brigada je u petak tokom noći izašla na 160 intervencija, uglavnom zbog štete koju je izazvala oluja.

Najjača kiša se očekuje na području od Beča, Donje Austrije i Burgenlanda preko Gornje Austrije, većeg dijela Salcburga i Gornje Štajerske do Tirolske nizije.

Austrijske železnice su u četvrtak upozorile na “odstupanja i kašnjenja u saobraćanju vozova” i pozvale putnike da do nedjelje ne kreću na put bez prijeke potrebe.

Nekoliko puteva je blokirano zbog oborenog drveća ili pokvarenih vozila, a Grosglokner High Alpine Road, zatvoren je iz bezbjednosnih razloga. U nekim oblastima lanci za snijeg su bili obavezni.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име