Uspješna borba protiv sajber napada na informacioni sistem JU „Vode Srpske“

Datum:

Share post:

Tokom 2023. godine zabilježeno je više od 90.000 incidenata i više hiljada sajber napada na informacioni sistem Javne ustanove „Vode Srpske“.

Vektori napada bili su usmjereni različitim metodama i taktikama napada „spolja“ i „iznutra“ sa ciljem krađe podataka, krađe identiteta, oštećenja službenih podataka, onesposobljavanja IT infrastrukture, finansijske krađe, sabotaže i slično.

Dnevno se izvrši od nekoliko stotina do više hiljada napada na mejl server Ustanove u obliku spam kampanje sa ciljem krađe identiteta i upada u informacioni sistem. Svi napadi uspješno su blokirani i odbijeni, te je informacioni sistem Ustanove ostao neoštećen i funcioniše ispravno.

Javna ustanova „Vode Srpske“ je kao prva institucija u Republici Srpskoj u novembru 2019. godine uspostavila standardizovanu sajber zaštitu sa bezbjednosnim komponentama, sistemima, podsistemima, politikama i procedurama, u skladu sa standardima informacione bezbjednosti.

Bezbjednosni sistem funkcioniše preventivno i represivno, te uspješno blokira i odbija sajber napade na IT infrastrukturu. Stručni tim odjeljenja za informacione tehnologije svakodnevno vrši monitoring ovog sistema, da bi korelacija bezbjednosnih komponenti vršila ispravnu funkciju u realnom vremenu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...