Tokom 2023. godine zabilježeno je više od 90.000 incidenata i više hiljada sajber napada na informacioni sistem Javne ustanove „Vode Srpske“.

Vektori napada bili su usmjereni različitim metodama i taktikama napada „spolja“ i „iznutra“ sa ciljem krađe podataka, krađe identiteta, oštećenja službenih podataka, onesposobljavanja IT infrastrukture, finansijske krađe, sabotaže i slično.

Dnevno se izvrši od nekoliko stotina do više hiljada napada na mejl server Ustanove u obliku spam kampanje sa ciljem krađe identiteta i upada u informacioni sistem. Svi napadi uspješno su blokirani i odbijeni, te je informacioni sistem Ustanove ostao neoštećen i funcioniše ispravno.

Javna ustanova „Vode Srpske“ je kao prva institucija u Republici Srpskoj u novembru 2019. godine uspostavila standardizovanu sajber zaštitu sa bezbjednosnim komponentama, sistemima, podsistemima, politikama i procedurama, u skladu sa standardima informacione bezbjednosti.

Bezbjednosni sistem funkcioniše preventivno i represivno, te uspješno blokira i odbija sajber napade na IT infrastrukturu. Stručni tim odjeljenja za informacione tehnologije svakodnevno vrši monitoring ovog sistema, da bi korelacija bezbjednosnih komponenti vršila ispravnu funkciju u realnom vremenu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име