Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u sklopu komponente 2.2. Twinning projekta EU4PHYTO BiH, organizirala je radionicu na temu „Osnivanje i kontrola matičnih zasada voća“.

Radionica je održana 19. i 20. marta 2024. godine u Banja Luci, a obilazak matičnjaka je obavljen u Srpcu.

Na radionici su učestvovali predstavnici iz naučno-stručnih institucija, zavoda i poljoprivrednih instituta, poljoprivrednih fakulteta, kao i iz fitosanitarnih inspekcijih uprava iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva.

Tokom radionice, sa stručnjacima projekta, obuhvaćane su i razmatrane sljedeće teme: standardne operativne procedure za kontrole štetnih organizama; zakonske odredbe za sadni materijal – proizvodnje matičnih zasada; program certifikacije u Evropskoj uniji i Italiji; standardi kvaliteta proizvoda; uslovi za registraciju sorti – DUS test; certifikacijske šeme u Italiji; zahtjevi za CAC materijal; centri za čuvani materijal za predrazmnožavanje; razmnožavanje kalemljenjem; mikropropagacija; postupci za primjenu-program certificiranja; evropske certifikacijske etikete; certifikacija za vinovu lozu; čuvanje matičnih biljaka u posebnim objektima; fitosanitarni zahtjevi za za kvalitet – predosnovni i osnovni materijal; tehnički protokoli za maslinu.

Uz prenijeta iskustva talijanskih stručnjaka u vezi sa proizvodnjom i održavanjem matičnih zasada voća, domaći stručnjaci koji rade na kontroli sadnog materijala su pojasnili svoje prakse i dali značajne informacije talijanskim stručnjacima u vezi sa proizvodnjom u Bosni i Hercegovini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име