UPOZORENJE na pojavu bjesnila u okolini Semberije

Datum:

Share post:

Veterinarska inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina obavještava sugrađane da je na teritoriji Republike Srpske, u opštini Srebrenica, evidentiran i laboratorijski potvrđen slučaj bjesnila (Rabies) kod lovačkog psa.
 
Virus bjesnila opstaje u populaciji vukova, tvorova, lisica i drugih divljih životinja, koji su glavni prenosioci zaraze na pse, mačke i ostale sisare. S obzirom na to da je bolest ozbiljna zoonoza, odnosno, da se prenosi na čovjeka ujedom zaražene životinje, sa smrtnim ishodom za čovjeka u preko 97% slučajeva, obavještavamo vlasnike pasa da su, prema Zakonu o veterinarstvu Republike Srpske, obavezni da vakcinišu pse protiv bjesnila, koji su u njihovom vlasništvu.         
 
Takođe, gradska veterinarska inspekcija podsjeća građane da su u obavezi da pse u svom vlasništvu trajno označe mikročipovanjem radi kontrole populacije nevlasničkih (lutalica) i nevakcinisanih pasa, kao i da ih propisno drže tako što će obezbijediti prostor u kome se psi kreću na način da ne ugrožavaju druge ljude i životinje.
 
– Svaki pas koji nije obilježen mikročipom i vakcinisan protiv bjesnila, a zatečen je u posjedu građana, tretiraće se kao nevlasnički pas, sumnjivog i nepoznatog statusa kada je u pitanju bjesnilo. Shodno tome, biće zbrinut od strane Higijeničarske službe Grada, a lice na čijem je posjedu nađen nečipovan pas biće sankcionisano zbog neprijavljivanja napuštene životinje sumnjivog zdravstvenog statusa – upozoravaju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.
 
U slučaju nepoštovanja navedenih propisa, za fizička lica predviđene su kazne od 500 do 1500 KM, a u slučaju bjesnila životinje, predviđena je i krivična odgovornost za vlasnika psa.
 
Građani svoje pse mogu čipovati i vakcinisati u najbližoj veterinarskoj ambulanti.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...