Unapređenje tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj

Datum:

Share post:

Prema planu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jedan od osnovnih zadataka sektora voda u narednom periodu biće unapređenje oblasti vodnih usluga – vodosnabdijevanja stanovništva, prikupljanja i tretmana otpadnih voda, u skladu sa Programom unapređenja sektora vodnih usluga u Republici Srpskoj koji je usvojila Vlada Republike Srpske.

Prema planu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jedan od osnovnih zadataka sektora voda u narednom periodu biće unapređenje oblasti vodnih usluga – vodosnabdijevanja stanovništva, prikupljanja i tretmana otpadnih voda, u skladu sa Programom unapređenja sektora vodnih usluga u Republici Srpskoj koji je usvojila Vlada Republike Srpske.

aOve usluge, koje predstavljaju komunalne djelatnosti od najvećeg značaja za stanovništvo i privredu, do sada su bile u gotovo isključivoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Vlada Republike Srpske prepoznala je mogućnost da se ovaj sektor značajno unaprijedi i reformiše, a namjera je da resorno ministarstvo preuzme ulogu koordinatora sa ciljem stvaranja pretpostavki za efikasniji rad javnih komunalnih preduzeća i pokretanja značajnog investicionog ciklusa u svim lokalnim jedinicama u Republici Srpskoj.

Prema trenutnim raspoloživim podacima, na području Oblasnog riječnog sliva rijeke Save Republike Srpske na kanalizacionu mrežu priključeno je oko 26,8 odsto stanovništva. Od toga, najveći procenat priključenosti na kanalizaciju od oko 66 odsto je na teritoriji podsliva rijeke Vrbas. Kanalizacioni sistemi izgrađeni su uglavnom u urbanim centrima gradova i opština. Za većinu naselja na području Oblasnog riječnog sliva rijeke Save Republike Srpske generalno je karakteristično da su kanalizacioni sistemi izgrađeni samo djelimično i bez odgovarajućih objekata za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacioni sistemi su mješovitog tipa sa više ispusta otpadnih voda u recipijente, većina gradova i opština nema utvrđenu lokaciju za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i nemaju odgovarajuću projektnu dokumentaciju za razvoj kanalizacionih sistema, nadležna komunalna preduzeća kroz cijene usluga ne mogu da obezbijede normalno održavanje komunalnih sistema kao ni servisiranje kreditnih zaduženja. Trenutno je u punom funkcionalnom stanju samo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini.

Na području Oblasnog riječnog sliva rijeke Trebišnjice Republike Srpske kanalizacionim sistemima obuhvaćeno je oko 33 odsto stanovništva, što je oko 67 odsto onih koji se snabdijevaju pitkom vodom putem javnog vodosnabdijevanja. Na ovom području postoje dva uređaja za prečišćavanje otpadnih voda koji su u funkcionalnom stanju, u Trebinju i Bileći.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i do sada je bilo uključeno u aktivnosti rehabilitacije, nadogradnje ili izgradnje infrastrukturnih objekata, vodovodnih sistema, postrojenja za tretman otpadnih voda i mjera za energetsku efikasnost koje se realizuju u lokalnim jedinicama Republike Srpske. Svi ovi projekti se realizuju u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva finansija sa jedinicama lokalne samouprave. Stvoren je finansijski okvir od oko 130 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije i unapređenje rada komunalnih preduzeća. Do sada su u ovim aktivnostima participirale 32 lokalne zajednice. Pokretanjem aktivnosti na republičkom nivou sa ciljem implementacije Programa unapređenja sektora vodnih usluga očekuje se značajno povećanje nivoa investicija u ovom sektoru, što će za posljedicu imati unapređenje nivoa i kvaliteta vodnih usluga za stanovništvo i privredu u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: voders.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...