Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je, po hitnom postupku, usvojio Zakon o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu.

Usvojenim zakonom donatori se oslobađaju plaćanja PDV-a prilikom doniranja hrane humanitarnim udruženjima umjesto da ona bude uništena.

Obrazlažući predloženi zakon, koji je u parlamentarnu proceduru uputila grupa poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poslanik Saša Magazinović naveo je da se godišnje u BiH baci hrane u iznosu 130 miliona KM, a da se PDV plaća i na donacije javnim kuhinjama.

Magazinović je rekao da je predloženi zakon napravljen u saradnji sa Upravom za indirektno opozorenje /UIO/, koja će izraditi sprovedbene akte potrebne za primjenu.

“Usvajanjem zakona ispunjavamo i međunarodnu obavezu, odnosno ciljeve održivog razvoja koji predviđaju 50 odsto manje bačene hrane i pridružujemo se nizu evropskih zemalja u kojima se ne plaća PDV na doniranu hranu”, istakao je Magazinović.

Predloženi zakon podržali su hrvatski delegat Zlatko Miletić, koji je rekao da se radi o jako humanom potezu, te sprski delegat Želimir Nešković, koji se založio za slične izmjene zakona o PDV-u usklađene sa trenutnim okolnostima u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je navedenu dopunu Zakona o PDV-u 7. juna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име