UKIDAJU SE KARANTINI U OŠ ''VUK KARADŽIĆ'' I U RAČI

Datum:

Share post:

Besplatno testiranje na kovid-19 učenika i studenta iz Bijeljine koji se školuju u inostranstvu biće vršeno u Domu zdravlja u Bijeljini i u Regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Zvorniku – najavljeno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Učenici i studenti, uz prethodno prijavljivanje, će biti blagovremeno obavješteni o rasporedu za testiranje, a nakon dobijanja rezultata, Grad je, u slučaju potrebe, spreman da plati zajednički prevoz do Novog Sada i Beograda – poručio je komandant Štaba za vanredne situacije Mićo Mićić.

 
On je naveo da će, nakon što je Republički štab za vanredne situacije stavio van snage mjere koje se odnose na lokalne karantine i karantine pri graničnim prelazima, karantini u OŠ „Vuk Karadžić“ i na graničnom prelazu Rača biti ukinuti.

– Škola „Vuk Karadžić“ koja je služila kao lokalni karantin biće dezinfikovana, kreveti razmontirani, a nakon toga prostorije će ponovo biti dezinfikovane. Iz gradskog budžeta platićemo krečenje svih prostorija škole koje su se koristile za potrebe karantina – istakao je Mićić.

TESTNA REKLAMA

S obzirom na mjeru ukidanja karantina, putnici iz inostranstva koji ulaze u Republiku Srpsku, obavezni su da provedu 14 dana u kućnoj izolaciji. Poštovanje novog propisa koji važi pri dolasku iz inostranstva kontrolisaće pripadnici Komunalne policije, uz primjenu novčanih kazni za kršenje kućne izolacije u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM. U slučaju pojave simptoma i naglog pogoršanja zdravstvenog stanja lica koja su u izolaciji treba odmah da se jave porodičnom ljekaru, službi hitne pomoći ili higijensko-epidemiološkoj službi u mjestu prebivališta kako bi im bila ukazana pomoć.

Gradski štab podjseća da se, bez obzira na ukidanje zabrane okupljanja više od tri osobe, ne preporučuju masovna okupljanja.

– Na osnovu odluke Republičkog štaba, koja je usvojena 11. maja, dozvoljeno je okupljanje najviše 50 lica, ali su masovna i organizovana javna okupljanja i dalje zabranjena – poručio je Gradski štab za vanredne situacije.

Na sjednici je ocijenjeno da je epidemiološka situacija u Bijeljini zadovoljavajuća, jer osim jednog zaraženog, i dalje nema novih registrovanih lica pozitivnih na kovid-19.

Gradska bolnica „Sveti Vračevi“ očekuje iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rezultate za 19, a Dom zdravlja u Bijeljini rezultate za 17 briseva.

Bolnički karantin je prazan, u bolničkoj izolaciji je 13 osoba, a u kućnoj izolaciji sedam. Pod stručnim nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja nalazi se 390 osoba, od čega je 340 u samoizolaciji, a 50 osoba u lokalnom karantinu OŠ „Vuk Karadžić“. U karantinu u Rači nema smještenih lica.

U Semberiji je do sada na virus korona testirana 851 osoba. Od tog broja, pozitivno je bilo 13 lica.

U prethodna 24 časa granični prelaz Rača prešlo je 221 vozilo, dok je Pavlovića most prešlo 58 vozila.  Na graničnom prelazu Rača izdato je  8 rješenja o izolaciji.

Policijska uprava Bijeljina kaznila je tri lica koja su  prekršila zabranu kretanja u vrijeme policijskog časa. Jedan prekršajni nalog podnijet je za osam lica koja nisu koristila ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice).
Komunalna policija je izvršila kontrolu 41 lica u izolaciji i sva lica su pronađena na adresi.
Gradski zdravstveni inspektor do sada je izdao 212 rješenja o izolaciji.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ: Novo lice SDS – Nešković na prvom mjestu za Dom naroda BiH

MILIČEVIĆ: Imamo svoju listu za Dom naroda BiH i na prvom mjestu je Želimir Nešković Danas je u Banjoj...

BILJANA GRBOVIĆ, savjetnik u roditeljstvu: „Moguće je odgojiti dete koje može da bude duboko duševno biće, biće ljubavi“ (video)

U bijeljinskoj Biblioteci "Filip Višnjić", ove semice organizovano je besplatno predavanje "Kako da vaspitate dijete bez kritikovanja" održala...

Saudijci dobijaju fantastične automobile zbog istorijske pobjede (foto)

Svi reprezentativci Saudijske Arabije dobiće spektakularni primjerak automobila Rols-Royce Phantom nakon sjajnog prvog meča na Svjetskom prvenstvu u...

GRADONAČELNIK BIJELJINE: Produžen rok za isplatu subvencija za đačke karte

PETROVIĆ: Produžen rok za isplatu subvencija za đačke karte Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Biheljine je rekao da je do sada...