Udruženja ''ARTA'' i ''VIDIK'' Bijeljina: Edukacija o zloupotrebi i štetnosti droga od ključne važnosti

Datum:

Share post:

Humanitarno udruženje žena „ARTA“, zajedno sa Udruženjem „Vidik“, održalo je predavanje i završnu konferenciju projekta „Zajedno do napretka“. Cilj predavanja je bio podizanje svijesti građana, djece, mladih, osoba sa invaliditetom o štetnosti konzumiranja opijata.

„ARTA“ uz podršku Gradske uprave realizuje projekat „Zajedno do napretka“ u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 
Predavač je bio Dragomir Perić, dobitnik povelje UN za borbu protiv droge na prostorima BiH koji je dao akcenat na medicinske droge i njihovu zloupotrebu.

TESTNA REKLAMA

„Znamo da osobe sa invaliditetom upotrebljavaju određena medicinska sredstva koja imaju narkotična sredstva. Često dolazi do određene zloupotrebe takvih sredstava. Iz tih razloga ovim licima treba ukazati na obavezno poštovanje ljekarskih uputa u vezi korišćenja svih medicinskih ljekova koji imaju narkotička sredstva. Dešava se da dođe do samoinicijativnog uzimanja lijekova koji su mnogo jači, oni daju zavisnost o drogama i na taj način anuliraju terapiju, odnosno stvaraju imunitet prema toj terapiji, a zavisnost prema drugim medikamentima“, istakao je Perić.

Ovo završno predavanje, trebalo je da bude održano u martu, ali je zbog situacije izazvane korona virusom, pomjereno za maj.

„S obzirom na našu korisničku populaciju, rizičnost i manipulativnost nad njima, kao i zloupotreba i njihova radoznalosti je velika. Potrebno je savjetovati i edukovati i njih i njihove porodice, a i sve oni koji imaju potrebu da saznaju više o ovoj temi“, rekla je Radmila Simić, predsjednica Udruženja „Arta“ i dodala da imaju dobru saradnju sa Udruženjem „Vidik“, a i da će ovakvih predavanja još biti.

Cilj organizovanja Završne konferencije je prezentovanje javnosti rezultata projekta „Zajedno do napretka“, sa izložbom radova učesnika obuka i dodjelom sertifikata najuspješnijima.

Projekta je započet 1. septembra prošle godine, a usmjeren je na poboljšanje usluga za lica sa invaliditetom, unapređenje edukativno-kreativnih obuka i sportskih sadržaja za osobe sa poteškoćama u razvoju, jačanje kapaciteta djece/mladih i roditelja u integraciji osoba sa invaliditetom u društvenu zajednicu, podizanje svijesti javnosti o značaju socijalne inkluzije, u skladu sa Strategijom razvoja Bijeljine koja sufinansira projekat.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...