Na Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima JNA ubijenim prije 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

Prethodno su na mjestu stradanja na Brčanskoj malti položene bijele ruže i zapaljene svijeće.

Obilježavanju ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih vojnika, preživjeli učesnici „Tuzlanske kolone“, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Pomenu je prisustvovala i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH iz srpskog naroda, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik Lopara Rado Savić, te brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine.

Tokom skupa povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli i egzodusa srpskog naroda iz tuzlanske regije primijetno je bilo pojačano prisustvo policije.

-Danas sam u Tuzli odao počast poginulim pripadnicima JNA ubijenim prije 32 godine u mučkom napadu neprijateljskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne. Tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni. Žao mi je što do sada niko nije odgovarao za ovaj gnusni zločin i što je pravda kada je u pitanju ovaj zločin i mnogi drugi zločini nad Srbima zapostavljena, rekao je Želimir Nešković, srpski delegat u Domu naroda PS BiH.

Među okupljenim u Tuzli bio je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je istakao da je iz Tuzle poslana poruka mira. 

– Došli smo da se pomolimo i odamo počast onima koji su stradali. Da je sve bilo dio smišljenog plana, govore brojni dokumenti. Ovaj zločin, kao i mnogi drugi počinjeni nad Srbima, prošao je bez kazne. Svjedok zločina je bio i široki auditorijum, jer je ubijanje vojnika prenosio lokalni televizijski kanal. Putem njegovanja kulture sjećanja želimo da sačuvamo od zaborava teške trenutke naše prošlosti, uz napomenu da moramo biti odlučni u nastojanjima da nam se ovakva i slična stradanja ne ponove nikada više. Samo tako ćemo svi opstati na ovim prostorima – bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

Tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Od 1992. do 1995. godine ubijeno 1.265 Srba sa područja tuzlanske regije, dok je oko 80.000 protjerano sa tog prostora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име