Matematička Konferencija za srednjoškolce Recap – Projekti (9/9)!

Mladi i izuzetno nadareni predavači su učesnicima prve Naučne konferencije za srednjoškolce u BiH pod nazivom „Matematika i primjene“ podijelili svoje znanje i strast prema matematici.

U Sarajevu je od 6-11 decembra 2023. godine u organizaciji Naučnog društva “Vladimir Prelog“ održana prva Naučna konferencija za srednjoškolce u BiH pod nazivom „Matematika i primjene“.

U organizaciji prve Naučne konferencije za srednjoškolce u BiH su učestvovali i Boris Stanković iz Sarajeva kao i Tatjana Novaković iz Bijeljine inače bivša učenica  Gimnazije „Filip Višnjić“ iz Bijeljine, a sada student Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na smjeru astronomija i astrofizika.

Na prvoj Naučnoj konferenciji za srednjoškolce u BiH razgovaralo se o projektima koji su razbili ustaljene matematičke granice i omogućili učenicima da ’’zavire’’ u svijet primjene matematike u stvarnom životu.

Obrađivači teme ’’Fizika za matematičare’’ su bili Tatjana Novaković i Marko Vučić.

Učenici su kratko zavrili u tajne svemira s Tatjanom i Markom! Vodili su projekt koji istražuje Njutnove zakone u kretanju nebeskih tijela i fenomene poput Lagranžovih tačaka i plimne sile.

Učesnici konferencije su se ukratko upoznali i sa tajnama svemira kroz matematički model Velikog praska.

 

Jovan Vuković je bio obrađivač teme ’’Napredni koncepti elementarne teorije brojeva’’.

Sa Jovanom Vukovićem učenici su zavrili u beskrajan svijet brojeva, a projekt je nadograđivao razumijevanje teorije brojeva, istražujući Lagranžovu teoremu, ciklotomične polinome, kvadratne ostatke i mnoge olimpijske zadatke.

“MATEMATIKA I PRIMJENE”: Bijeljinske gimnazijalke na matematičkoj konferenciji (foto)

Imana Alibašić i Sandro Paradžik su obradili temu ’’Uvod u Python sa primjenama’’

Projekt je pružio osnove Pythona s naglaskom na primjenama u statistici, a učenici su se na ovom projektu upoznali s bibliotekama poput NumPy i Pandas, čineći Python snažnim alatom za analizu podataka.

Mladi i izuzetno nadareni predavači su učesnicima prve Naučne konferencije za srednjoškolce u BiH pod nazivom „Matematika i primjene“ podijelili svoje znanje i strast prema matematici.

Predavanja i projekti su ostavili dubok utisak na sve učesnike, pružajući im novu perspektivu i inspiraciju uz nadu za što bržim ponovnim susretima na budućim izazovima i projektima!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име