SRBIJA: Glasanje u čak 35 zemalja, u četiri već danas

Datum:

Share post:

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mjestu, a zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće već danas.

Republička izborna komisija je donijela odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, od sedam do 20 časova, dok će na svim ostalim biračkim mjestima biti organizovano 17. decembra u istom periodu.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mjestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Na sjevernoameričkom kontinentu glasaće se na šest mjesta, na jednom u Africi i jednom na Novom Zelandu.

U SAD će biti otvorena tri mjesta – u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu. Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi “Morava”.

Najviše biračkih mjesta, 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Njemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.

Više od trećine biračkih mjesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRЈ.

U BiH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mjesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

U Sjevernoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.

Srpska dijaspora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji – u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj – u Stokholmu i Malmeu.

U Italiji će se glasati u Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.

U Njemačkoj će za glasače biti otvorena mjesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu.

U Austriji će državljani Srbije moći da glasaju na tri izborna mjesta u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.

U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mjesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Portugalu, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, u UAE (Abu Dabi), UK, Finskoj, Holandiji i Španiji.

Rezultati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati prije završetka glasanja u Srbiji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com/tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...