U prvom polugodištu, učenici u Republici Srpskoj napravili više od tri miliona izostanaka

Datum:

Share post:

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srpskoj u prvom polugodištu tekuće školske godine napravili su više od tri miliona izostanaka, rečeno je to za “Nezavisne novine” iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Naime, kako su kazali, učenici osnovnih škola imali su ukupno 1.941.617 izostanaka, od čega je 1.914.176 opravdanih, a 27.441 neopravdan.

“Đaci srednjih škola u Srpskoj u prvom polugodištu napravili su 1.200.426 izostanaka”, kazali su iz Republičkog pedagoškog zavoda Srpske. Dodaju da od tog broja opravdanih je bilo 1.122.370, dok je 78.045 bilo neopravdanih izostanaka.

“Najveći broj izostanaka imaju osnovci u Osnovnoj školi ‘Jovan Dučić’ u Bijeljini – ukupno 28.956, od čega je 6.239 neopravdanih, a 22.717 opravdanih”, dodaju iz Zavoda.

Prema njihovim riječima, što se tiče srednjih škola, najviše izostanaka napravili su đaci banjalučke Gimnazije – ukupno 42.607.

“Od ukupnog broja u ovoj školi bilo je 1.157 neopravdanih, dok je 41.450 izostanaka bilo opravdano”, pojašnjavaju iz Zavoda.

Dodali su da su najmanje izostajali učenici u Osnovnoj školi “Josif Pančić” Kozica, gdje je u prvom polugodištu bilo samo 35 izostanaka, i to opravdanih.

Što se tiče srednjih škola, najmanji broj izostanaka imaju đaci Gimnazije iz Kalinovika – ukupno 1.379, od čega su 44 neopravdana”, zaključuju iz Republičkog pedagoškog zavoda Srpske.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije iz Banjaluke, kazala je da iako ova škola ima najveći broj izostanaka, ne čudi jer oni imaju više od 1.200 đaka.

“Imamo veliki broj učenika koji učestvuje na raznim takmičenjima, što sportskim, što raznim drugim, ali donose rezultate. Stoga je na neki način i opravdano što imamo veliki broj izostanaka”, kazala je Maleševićeva.

Kako je rekla, ponekad se desi i da učenici pobjegnu sa časa iz nekog predmeta, ali ne često, te ističe da je sigurno i veliki broj izostanaka zbog bolesti učenika.

“Što se tiče neopravdanih časova, tu se uglavnom radi o kašnjenju na prve jutarnje časove”, kazala je Maleševićeva.

Iz Osnovne škole “Jovan Dučić” iz Bijeljine za “Nezavisne novine” kazali su da je razlog velikog broja izostanaka u njihovoj školi taj što imaju oko 70 đaka romske nacionalnosti.

“Razni su razlozi zbog čega ova populacija izostaje sa časova, pa ne čudi da je u našoj školi najveći broj izostanaka u prvom polugodištu”, kazala je Branka Mišić, direktorica Osnovne škole “Jovan Dučić”.

Kako je rekla, ostali đaci rijetko izostaju, jedino kada su u pitanju neke dječje bolesti, kada roditelji s doznakom od doktora to pravdaju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...

TRIVIĆEVA: Stanivuković je “Dodikov čovjek”, biću kandidat za gradonačelnika Banja Luke

“Očekujem podršku opozicije, biću kandidat za gradonačelnika” Trivićeva ponovila da je Stanivuković “Dodikov čovjek” Ostajem pri stavu da ću...