U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Velika Obarska održan javni čas povodom obilježavanja 15. septembra-Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Datum:

Share post:

Učenici OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Velika Obarska su se potrudili da kulturno-umjetničkim programom uveličaju 15. septembar u znak sjećanja na 1918. godinu, kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Ovaj veliki praznik se slavi od 28.avgusta 2020. godine, kada je rukovodstvo Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici u Beogradu donijelo odluku da Srbija i Republika Srpska slave zajednički praznik- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Program, koji su pripremili učenici predmetne nastave zajedno sa nastavnicima nacionalnih predmeta (Istorije i Srpskog jezika) i Muzičke kulture, je izveden u sklopu školskog časa koji je održan u holu škole. Čas su pratili svi nastavnici i učenici škole. Na samom početku u ime direktora škole, Zorana Jovanovića prisutne je pozdravila Valentina Ivanić, pedagog škole. Zahvalila se učenicima i nastavnicima koji su učestvovali u pripremi programa i istakla da je 15. septembar dan sloge, jedinstva, slobode i časti i da djeca, a i mi odrasli trebamo biti svjesni naše nacionalne, kulturne i civilizacijske pripadnosti.

Obilježavanje praznika ima za cilj da osnaži jedinstvo i duhovnost srpskog naroda bez obzira na geografske prostore na kojima Srbi žive.

Prigodan program posvećen Danu srpskog jednistva, slobode i nacionalne zastave je vodila Katarina Gavrić, učenica VII-2 razreda. Himnu Republike Srpske „Moja Republika” i „Bože pravde” Republike Srbije, izveo je hor učenika u pratnji nastavnice Muzičke kulture, Svetlane Bogičević.

Stihovi pjesme „Nasleđe” Milana Rakića na današnji dan imaju posebnu simboliku i značaj. Pjesnik se identifikuje sa stradalničkom istorijom svoga naroda. Igor Panić, učenik VII-2 razreda je recitacijom ove pjesme na poseban način dočarao djelić bogatstva naše domovine.

Pored himni, članovi Školskog hora u pratnji Muzičkog orkestra izveli su stihove emotivne kompozicije „Vila sa Košara” koji nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnim.

U programu su nastupile i učenice Aleksandra Klindo, sa recitacijom „Moja otadžbina” Alekse Šantića i Sara Blagojević „Domovina se brani ljepotom” LJubivoja Ršumovića, naših velikih pjesnika koji su pisali ispunjeni ljubavlju prema rodnoj grudi, uspomenama, tradiciji i običajima.

O značaju Srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, govorio je Aleksandar Sekulić, učenik VIII-2 razreda, koji je poručio da nas današnji dan neprestano sjeća i opominje da je jedinstvo neophodno za opstanak i napredak i da je sloboda oličena u bojama naše zastave koja se viori danas širom Republike Srpske i Republike Srbije, neprocjenjiva i posebna. Aleksandar je u sklopu sastava na temu „Proboj Solunskog fronta” istakao da danas slavimo dan kada veličamo srpsku trobojku. Ona je znak da jedinstvo, sloboda i čast nemaju cijenu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, publika je imala priliku da pogleda prigodne panoe posvećene današnjem datumu koje su pripremili učenici naše škole.

Ovo je dan identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gdje idemo. Zbog svih onih koji su pod velikom trobojkom dali živote danas obilježavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...

Na današnji dan – 25. septembar

Danas je ponedjeljak, 25. septembar, 268. dan 2023. Do kraja godine ima 97 dana. 1493. - Španski moreplovac italijanskog...

Dnevni horoskop za 25. septembar

OVAN POSAO: Morate razviti bolju komunikaciju sa nadređenima. Mnogi od njih žele da vam nametnu svoju volju. To vas nervira. LJUBAV: Za...