U nastavku privredne misije koju je organizovala Privredna Komora Bijeljina u Leskovcu i Lebanu, održan je sastanak u prostorijama RPK Leskovac sa predstavnicima Turističke organizacije Grada Leskovca i Lebana, udruženjima “Leskovački Ajvar“ i “Original Srbija“.

Kako je istakao direktor Regionalne privredne komore u Leskovcu Goran Jović, nakon bratimljenja grada Leskovca i Bijeljine 2018. godine, ova asocijacija je potpisala prošle godine sporazum o bratimljenju sa Privrednom komorom Bijeljina i da je ovo nastavak uspješne saradnje komorskog sistema Srpske i Srbije.

Jović je dodao da iskustva Regionalne privredne komore u Leskovcu vezana za brendiranje proizvoda mogu biti od velike pomoći Bijeljini koja se nalazi u regiji Semberije u Republici Srpskoj koja ima dosta sličnosti jugu Srbije.

Na sastanku sa predstavnicima Turističke organizacije Grada Leskovca i Lebana, TO Bijeljina i TO Vlasenica imala je priliku da sazna više o turističkim potencijalima juga Srbije kao i da predstavi značajne manifestacije i turističku ponudu sjeveroistočnog dijela Srpske.

Srđan Marinković, predstavnik Područne privredne komore Bijeljine istakao je da iskustva Privredne komore Leskovac itekako mogu poslužiti da se brendiraju i zaštite pojedini proizvodi. Pored toga istakao je važnost unapređenja turističke ponude Opštine Vlasenica kroz izgradnju ski centra “Igrišta“ što pored brze ceste Bijeljina – Sokolac predstavlja imperativ za opstanak ovog dijela Republike Srpske što je Vlada Republike Srpske i prepoznala.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, govorio je o potencijalima u oblasti kulture i turizma, zajedničke nastupe na sajmovima, ističući projekte kao što je “Semberska kuća” koji je povjeren Turističkoj organizaciji Bijeljina na realizaciju.

U okviru sastanka resorna odjeljenja za poljoprivredu Opštine Vlasenica i Grada Bijeljina razgovarali su sa predstavnicima udruženja “Leskovački Ajvar“ i “Original Srbija“, čija je misija promocija i zaštita geografskog porijekla tradicionalnog leskovačkog ajvara i drugih autentičnih proizvoda.

Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti brendiranja i zaštite autentičnih proizvoda iz Vlasenice kao što su proizvodi od divlje jabuke, sremoša i stare sorte kukuruza “osmaka“ koji se tradicionalno uzgaja na prostoru Birča i proizvoda iz Semberije poput semberskog kupusa, voćnih rakija i meda.

Delegacija iz Bijeljine je imala priliku da se informiše o programima podrške za brendiranje, sertifikaciju kvaliteta i zaštitu geografskog porijekla proizvoda a predstavnici ova dva udruženja ponudila su stručnu pomoć i podršku.

Očekuje se da će rezultati ovih sastanaka doprinijeti razvoju zajedničkih projekata i inicijativa koje će unaprijediti ekonomsku i turističku saradnju između ova dva regiona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име