U Kongu vlada epidemija ebole najveća u istoriji

Datum:

Share post:

Epidemija virusa ebole koja trenutno vlada u Demokratskoj Republici Kongo najveća je u istoriji te afričke države sa 319 potvrđenih slučajeva oboljelih, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od bolesti hemoragične groznice ebole umrlo je 198 osoba u provincijama Sjeverni Kivu i Ituri, gdje su napadi oružanih grupa i otpor stanovništva spriječili zdravstvene zvaničnike da pomognu na najbolji mogući način, prenosi Rojters.

Otkako je virus ebole otkriven 1976. godine, do sada je epidemija izbijala deset puta.

– Epidemija koja trenutno vlada, najgora je u istoriji DR Konga – rekla je portparolka ministarstva zdravlja Džesika Ilunga.

Sa više od 300 slučajeva oboljelih, ova epidemija se rangira kao treća najgora u istoriji čitavog kontinenta, poslije epidemije u Zapadnoj Africi koja je trajala od 2013. do 2016. godine, kada je potvrđeno 28.000 slučajeva i epidemije u Ugandi 2000. kada je oboljelo 425 osoba.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus u četvrtak je upozorio da najveći izazov vladajućoj epidemiji predstavlja bezbjednost, praćena nepovjerenjem stanovnika.

– Kada se dogodi napad, operacija se u suštini zaustavlja. Tako da mi zaustavljamo operaciju. A kada se operacija zaustavi, virus dobija prednost i utiče na nas na dva načina. Jedan je nazadovanje. Zato što kada operacije prestanu, uvijek dolazi do nazadovanja, u vakcinisanju ili kontaktiranju. A drugi problem je taj što se gomilaju slučajevi oboljelih jer ne možemo da ih vakcinišemo – rekao je on novinarima u Kinšasi.

Tokom prošlog mjeseca ubrzana je potvrda novih slučajeva oboljelih, a stručnjaci komiteta SZO za hitne situacije saopštili su u oktobru da se očekuje veliko pogoršanje epidemije ukoliko ne bude odgovora na situaciju.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zaključci Predsjedništva PDP: Za 15 dana prijedlog za gradonačelnika Banjaluke

Predsjedništvo PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini...

BIJELJINA: Predivno veče u Dvorovima uz bogat kulturno-umjetnički program (foto)

U Svetosavskom domu u okviru Hrama svetog velikomučenika Prokopija u Dvorovima obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.Učestvovali su bivši...

Bijeljinski bend „Plan B“ – prepoznatljiv u gradu po svom muzičkom repertoaru i žurkama koje prave na privatnim slavljima (video)

Muzički sastav “Plan B” jedan je od bijeljinskih lokalnih bendova koji je postao prepoznatljiv u gradu po svom...

Uskoro saobraćajni znakovi „divljač na putu“ na svim rizičnim lokacijama u Srpskoj

Lovački savez Republike Srpske obavještava korisnike lovišta u Republici Srpskoj da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti...