U filmu „Sarajevo safari“ iznesene gnusne laži o VRS; Iz Srpske zatražena zabrana prikazivanja

Datum:

Share post:

Tvrdnje koje je u dokumentarnom filmu „Sarajevo safari“ iznio slovenački režiser i scenarsta Miran Zupanič apsolutna su i gnusna laž, a film koji vrijeđa Republiku Srpsku, njenu vojsku i srpske žrtve rata, poručeno je iz Srpske.

U ovom filmu Zupanič tvrdi da su bogati stranci plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilma u ratnom Sarajevu, a da su stizali iz Beograda helikopterom Vojske Јugoslavije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da ovaj film sa izmišljenom temom i akterima ima za cilj satanitaciju srpskog naroda, a jedina istina jeste da su tokom rata u ovaj grad lovci dolazili iz islamskih zemalja da love Srbe radi džihada, a na safari – vojnici NATO.

Ostojić napominje da je Sarajevo u kome se odvija imaginarna radnja ovog filma prije rata bilo srpsko koliko i muslimansko, ističući da sada u ovom gradu Srba nema, dok je Bošnjaka i džamija sve više.

TESTNA REKLAMA

On naglašava da su Srbi u Sarajevu i okolini časno i pošteno branili svoja vjekovna ognjišta, zemlju svojih pradjedova koju su u ratu odbranili, a u miru morali napustiti.

– Odlazeći iz rodnog i nikad prežaljenog grada, Srbi su sa sobom nosili čak i grobove svojih predaka. Koga u ovom gradu više nema? Ko je protjeran, a ko je ostao?, Ko je dželat, a ko žrtva?, Ko je lovac, a ko lovina? – pita Ostojić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je ovaj film bolesna izmišljotina.

– Više od dvije i po decenije od završetka rata u BiH pojavi se samozvani režiser Miran Zupanič sa, nadasve, gnusnim izmišljotinama o tome kako je bio, pazite sad, potreban čitav lanac onih koji su nudili „lovačke aranžmane“, a pritom ne navodi nijednog svjedoka za to što tvrdi – rekao je Kojić Srni, dodajući da je „riječ o čistoj patologiji bolesnog uma“.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da predstavnici Republike Srpske treba da upute protestno pismo ambasadoru Slovenije u BiH i zatraže zvanično izvinjenje slovenačke Vlade zbog izmišljenog filma „Sarajevo safari“.

Lazić je rekao da je čista izmišljotina film čija propaganda ima za cilj da prikaže Srbe kao jedine krivce za ratna dešavanja u BiH, a muslimane kao žrtve rata.

On kaže da je ovaj režiser imao priliku da tokom proteklog rata snimi stvarni film o zločinima mudžahedina nad Srbima na Ozrenu, u Vozući, Sarajevu i da o tome upozna svjetsku javnost i dio međunarodne zajednice koja u saradnji sa muslimanima želi da prikrije razmjere ratnih zločina nad Srbima i srpske grobnice.

Boračka organizacija opštine Pale pozvala je institucije i nadležne organe Republike Srpske da brzo i oštro reaguju na gnusne laži na račun Vojske Republike Srpske koje je Zupanič iznio u svom filmu.

– Zahtijevamo od institucija i organa Republike Srpske da traže sudsku zabranu prikazivanja navedenog filma, zato što za sve mora da postoji granica, pa tako i za monstruozne konstrukcije bolesno ambicioznih pojedinaca, koji bi da stiču popularnost preko naše krvi – poručuju iz Boračke organizacije Pale.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić izjavio je da su apsolutna glupost i laž tvrdnje slovenačkog režisera, te pozvao vlast da zaštiti Srpsku i borce.

Kojić je rekao da je očigledno da u današnje vrijeme svako može da snimi film i da je radi dobre zarade spreman da satanizuje jedan narod, ali i da kreira istinu onakvom kakva njima odgovara.

On je naglasio da je VRS bila čestita i časna vojska koja je branila svoj narod, a da „kojekakve bjelosvjetske protuve danas uzimaju sebi za pravo da pričaju notorne laži jer znaju da do sada niko nije odgovarao za mnoge teške kvalifikacije.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak ocijenio je da bi se „lovom na ljude“ moglo nazvati ono što se desilo u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine nad pripadnicima bivše ЈNA i mladim vojnicima.

Tuševljak je ocijenio da je sramna izjava Zupaniča da su „stranci plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima“.

– Ako se prisjetimo Dobrovoljačke ulice i izlaska vojnika iz Sarajeva, to bi se moglo nazvati „lov na ljude“, jer su pripadnike bivše ЈNA i mlade vojnike, u koloni koja se mirno i sporazumno, i bez naoružanja, povlačila iz Sarajeva, ubijali, tukli i zatvarali pripadnici paravojnih i parapolicijskih muslimanskih jedinica, pod komandom takozvane Armije BiH i teritorijalne odbrane – kaže Tuševljak.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Istočno Sarajevo Goran Timotija rekao je da samo srbomrsci poput Zupaniča mogu Vojsku Republike Srpske nazvati zločinačkom i plaćeničkom.

Ono što je sigurno, jeste da će institucije Republike Srpske pokrenuti sve pravne radnje za sankcionisanje ovog režisera, poručuje Timotija.

Predsjednik Skupštine Udruženja vojnih starješina Republike Srpske Blagoje Kovačević istakao je da javnost Republike Srpske ne smije ostati nijema na gnusne izmišljotine slovenačkog režisera, te da pravosuđe Srpske treba pod hitno da preduzme određene korake.

– Prećutimo li ovo, samo ćemo stvoriti alibi da i drugi nesmetano nastave da nas na svaki način blate i obesmišljavaju. Smatram da Tužilaštvo Republike Srpske pod hitno treba preduzeti korake da se protiv ovog lažova preduzmu potrebne mjere i ova gnusna laž istjera na čistinu – rekao je Kovačević, penzionisani pukovnik VRS.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je da hitno treba zabraniti prikazivanje dokumentarnog filma „Sarajevo safari“ i ulazak Zupaniča u BiH.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da, bez obzira na umjetničku maštu i kreativne slobode, film može biti opasno sredstvo propagande, te poslužiti za perfidno ostvarivanje političkih ciljeva i pogoršati ionako krhke međunacionalne odnose u BiH.

– Naš odnos prema filmu, kao i umjetnosti uopšte, ne bi trebalo da nas spriječi da se sa ovom vrstom iživljavanja nad istorijskom istinom obračunamo – rekao je Mazalica.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Babalj rekao je da bi trebalo tražiti krivičnu odgovornost za Zupaniča zbog monstruoznih laži koje je iznio u filmu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je otvoreno pismo Zupaniču u kojem je istakao da su srpski vojnici tokom građanskog rata u BiH branili svoje porodice i vjekovna ognjišta i da nisu organizovali nikakav „lov na ljude“ na sarajevskom ratištu, kako je on to predstavio u novom filmu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da je film „Sarajevo safari“ izmišljotina nekoga ko želi instant slavu i promociju i da takvim lažima slovenački režiser potkopava pomirenje, ugorožava suživot i život Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

On je naglasio da Srbi nisu snimali snimali filmove, ni lažne ni istinite, te da je trebalo da se objavi i svijetu istina o stradanju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...