Povodom provođenja aktivnosti „Sedmica sudske nagodbe“ u Osnovnom sudu u Bijeljini u periodu od 20. do 31. maja, a u cilju rješavanja što većeg broja sporova mirnim putem sa naglaskom na brzo i efikasno rješavanje predmeta, s posebnim naglaskom na zadovoljstvo stranaka ishodom sudskog spora i i uslugom suda, Osnovni sud je danas organizovao Okrugli sto o temi „Sedmica sudske nagodbe“.

Prema riječima sudije i moderatora Okruglog stola i sudije suda Selme Šaćirović, stranke u sudskim sporovima su sve zainteresovanije za sudske nagodbe kako bi na taj način smanjili sudske troškove, ali i vrijeme trajanja sporova.

 

„Sudskim poravnjanjem, sporovi se rješavaju brže, na takav način se izvršava pozitivan uticaj na efikasnost sudskih postupaka i mijenja se pristup sudu. Kao prioritet postavlja se brzo i efikasno rješavanje sa posebnim naglaskom na zadovoljstvo stranaka“, rekla je Šaćirović i nastavila:

„U 2019. godini imali smo u parničnim postupcima 145 zaključenih sudskih nagodbi, u vanparnici 16, u izvršnom 1. Ukupno je rješeno predmeta sudskom nagodbom 160. U 2020. godini imali smo u parnici 102 predmeta rješena sudskom nagodbom, 14 u vanparnici, 2 u izvršnom postupku, znači 118. U 2021. godini u parnici 175, u vanparnici 14, u izvršnom postupku nije bilo, bilo je – 189 predmeta. U 2022. godini zaključeno je 93 poravnanja u parničnim predmetima, 16 u vanparnici, jedan u izvršnom postupku, to je 110. U 2023. godini 97 u parnici, u vanparnici 21, u izvršnom postupku 1, to je 119. Sada, za ovaj period 2024. do 3. maja zaključeno je 27 u parničnom postupku, 7 u vanparnici u izvršnom postupku nije bilo, to je 34 predmeta. Mi smo primijetili, da je manji broj predmeta koji se zaključuju sudskom nagodbom“, istakla je Šećirović.

 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име