U Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, danas je organizovan Dan otvorenih vrata, kada je svršenim osnovcima predstavljeno, šta to sve, u obrazovnom smislu, nudi Tehnička škola.

„Prikazali smo učenicima šta se sve u našoj školi odvija, koji su to nastavni oblici i na koje smjerove planiramo upisati učenike u narednoj školskoj godini. Prema planu upisa za školsku 2024/2025 godinu, upisujemo tri struke, ukupno 12 odjeljenja po 24 učenika. U okviru struke elektrotehnika planirano je da upišemo tri četvorogodišnja odjeljenja – tehničar računarstva i programiranja, tehničar informacionih tehnologija i tehničar elektroenergetike i jedno trogodišnje zanimanje – električar elektroinstalateri. U okviru mašinske struke – jedno odjeljenje četvrtog stepena (mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje) i tri odjeljenja trećeg stepena – jedno odjeljenje bravar zavarivač, jedno kombinovano odjeljenje bravar zavarivač i obrađivač metala rezanjem i još jedno kombinovano odjeljenje automehaničar i mehaničar grijne i rashladne tehnike“, objasnio je Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole u Bijeljini.

Kako kaže, ove školske godine, planiraju upisati novo zanimanje – mehaničar grijne i rashladne tehnike.

„Do sada nismo školovali, u okviru profilnih zanimanja u našoj školi, ali, na osnovu potrebe tržišta rada, uvidjeli smo da je to neophodno kako na lokalnom, tako i na širem nivou. U okviru saobraćene struke upisujemo, takođe, četiri odjeljenja, dva četvorogodišnja i dva trogodišnja odjeljenja. U okviru četvrtog stepena to su tehničar drumskog saobraćaja, tehničar logistike i špedicije, a u okviru trećeg stepena, to su jedno kompletno odjeljenje vozač motornih vozila, jedno kombinovano odjeljenje vozač motornih vozila i rukovalac građevinskih pretovarnih mašina i kranova. Takođe, novo zanimanje u okviru saobraćene struke, koje do sada nismo školovali, jesu rukovaoci građevinskih pretovarnih mašina i kranova“, istakao je Maksimović.

Maksimović objašnjava da tržište rada traži sva zanimanja koja upisuju u Tehničkoj školi.

„Potražnja za zanatlijama je sve veća Međutim, tržište traži sva zanimanja koja upisujemo, tako da smo, upravo, prema tim deficitarnim kadrovima i plan upisa formirali, a velika interesovanja su za četvrti stepen, ali najveće interesovanje je za tehničar računarstva i programiranja i tehničar informacionih tehnologija, gdje na osnovu prethodne dvije godine se upisuju, takoreći, učenici skoro sa svim peticama. Takođe, u okviru mašinske struke, veliko je interesovanje i za automehaničare, pa pretpostavljam da će biti i za mehaničare grijni i rashladne tehnike veliko interesovanje. I u okviru trećeg stepena, veliko je interesovanje za električare i elektroinstalatere“, objasnio je direktor Maksimović.

Ove školske godine, na izmaku, Tehničku školu završava 12 odjeljenja, a u planu je da naredne godine upišu, takođe, 12 odjeljenja sa po 24 učenika. 

„Praktična nastava je od velikog značaja za same učenike, tako da, dio praktične nastave se obavlja u našim radioncama, a dio praktične nastave se obavlja kod privrednika u onim zanimanjima gdje je to moguće. To su zanatska odeljenja gdje u drugom i trećem razredu imaju, većim dijelom, praktičnu nastavu kod naših poslodavaca. Možemo pomenuti električare, elektroinstalatere. Većina njih obavlja praktičnu nastavu u drugom i trećem razredu kod poslodavaca. Prva godina je obavezna u našim školskim radionicama… Trenutno se ne izvode radovi na novom objektu. Očekujemo od Gradske uprave da će se aktivirati, jer prostorno nam je sve više zahtjevno da i nastavnici i učenici imaju bolje uslove za rade. Neuslovno je i nemoguće u starim radionicama izvođenje praktične nastave“, zaključio je Maksimović.

Aleksandar Trifković, učenik trećeg razreda Tehničke škole „Mihajlo Pupin“

Aleksandar Trifković, učenik trećeg razreda Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ na smjeru informacione tehnologije, rekao je da je zadovoljan i uslovima i znanjem koje je stekao za tri godine školovanja u ovoj školi.

„Smjer je, po meni, jako dobar za osobe koje vole i žele da prošire znanje o programiranju i tehnologiji generalno. On pruža mnoge različite sekcije, ne samo one vezane za programiranje i tehničke primjere, nego i za matematiku, fiziku i čak i za istoriju. Ja sam, trenutno, na sekciji mikrokontroleri, koja se bavi i radi sa elektronikom i, trenutno, je predstavljamo za osnovce koji, nadam se da, će upisati naš smjer sljedeće godine. Želim da im kažem da, iako se čini teško, sa mnogo rada i truda može se sve postići. Prvo, treba da se lijepo organizuju. Smjer je zahtjevan i treba puno da se radi, uči… i nije za one koji će da ga upišu da bi mogli da zarade veliki novac. Za veliki novac treba i veliki trud. Smatram da je jako bitna praktična nastava. Teorija se mnogo razlikuje od realnog rada u firmama. Praktična nastava je zadnjih par godina, po meni, solidna i mnogo mi je pojasnila predmete koje sam radio teoretski – mnogo mi je jasnije postalo, nakon što sam prošao kroz njih kroz praksu“, objasnio je Trifković koji ima u planu da upiše FTN u Novom Sadu.

Milica Petrović, učenik trećeg razreda Tehničke škole

Milica Petrović, učenik trećeg razreda Tehničke škole na smjeru tehničar informacionih tehnologija kaže da je škola poprilično teška, ali da se uz rad, trud i želju, sve lako postigne.

„Za ovaj smjer sam se odlučila, prije svega, jer me zanimaju ove oblasti, oblasti matematike i fizike i smatram da ukoliko nekoga ne zanimaju te oblasti, ova škola i nije za njega. Potrebna je volja i želja za ovim poslom, jer, smatram da ne može svako da se bavi ovim, ali, naravno, svako ko ima želju može da uspije. Škola je poprilično teška, ali opet kažem, ukoliko vas zanima, sve se može uspjeti. Praktična nastava, isto tako, donosi dosta dobrih stvari. Trenutno smo na sekciji Mikrokontroleri i tu možemo da se upoznamo sa oblastima elektronike i sve ono što smo u prethodnim razredima naučili, da praktično primjenimo. Smjer je poprilično ispunio moja očekivanja, pogotovo sekcija koja je organizovana od ove godine me, zaista, pozitivno iznenadila jer sam iskusila sve, da vidim svojim očima i da pokušam sama da primjenim sve svoje znanje“, istakla je Milica koja, takođe, želi da upiše FTN u Novom Sadu i budućim srednjoškolcima poručila da treba da razmisle šta žele da upišu, da ne upisuju školu zbog novca ili samo da je „imaju završenu“, već da to bude prvenstveno sa željom i ljubavlju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име