U bijeljinskoj Bolnici danas organizovani besplatni skrining pregledi glaukoma

Datum:

Share post:

Oko 100 građana Bijeljine i okoline danas je obavilo preventivne oftalmološke preglede koje je organizovala Bolnica “Sveti Vračevi” od 9 do 13 časova u okviru Svjetske nedjelje borbe protiv galukoma. Kod osam osoba su pronađene povišene vrijednosti očnog pritiska. Među njima je i tridesetpetogodišnji M.D. iz Bijeljine koji je sasvim slučajno došao na pregled.

“Imao sam blage glavobolje ovih dana i to je sve. Ništa više nisam osjećao. Danas sam saznao da imam povišen očni pritisak i upućen sam na dalju dijagnostiku. Da nije bilo ove akcije, ne bih nikad ni došao”, rekao nam je M.D. nakon pregleda.

“Prijatno sam iznenađena, jako korisna akcija za nas koji nemamo vremena da idemo kod ljekara na kontrolne preglede. Vrlo brzo sam sve završila i veoma sam zadovoljna”, kaže Zorica S. iz Dvorova.

“Dijagnostikovan mi je glaukom prije tri godine. Gubila sam i svijest. Koristim redovno terapiju. Ovih dana imam glavobolje i iskoristila sam ovu priliku da bez zakazivanja prekontrolišem očni pritisak. Hvala vam”, rekla je nakon pregleda naša sugrađanka.

Šezdesetdevetogodišnji D.S. iz Bijeljine kaže da nikada ranije nije mjerio očni pritisak. “Vjerujte, da nije bilo ove akcije danas, vjerovatno nikad ne bih ni provjerio očni pritisak. Sad mi je lakše, jer je sve uredu. Pozdravljam ovu aktivnost naše bolnice i trebalo bi da imamo više”

Dijagnostika na Odjeljenju za oftalmologiju u posljednje dvije i po godine značajno je uznapredovala, dolaskom menadžmenta na čelu sa direktorom prof.dr Zlatkom Maksimovićem, koji je omogućio nabavku najsavremenije opreme i edukaciju medicinskog kadra, koja se kontinuirano provodi.

Današnji besplatni preventivni pregledi su obuhvatali mjerenje očnog pritska i biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka. Normalne vrijednosti očnog pritiska se kreću od 10 do 22 mmHg. Jedan od najznačajnijih rizičnih faktora kod većine glaukoma je povišeni očni pritisak.

Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja, ako se ne liječi, može dovesti do sužavanja vidnoga polja, propadanja očnog živca i znatnog pa i trajnog gubitka vida. Dolazi bez simptoma i zato ga zovu „tihim kradljivcem“ ili „tihim ubicom“ vida.

Glaukom je drugi uzrok sljepoće u svijetu. Trenutno je, kao posljedica glaukoma, slijepo više od 6 miliona ljudi u svijetu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...