U Bijeljini potpisano 59 ugovora o (su)finansiranju projekata udruženja građana (foto)

Datum:

Share post:

Predstavnici Gradske uprave potpisali su danas sa 59 predstavnika udruženja građana ugovore o finansiranju, odnosno sufinansiranju projekata koji će biti realizovani tokom ove godine.
 
Aktivnosti ovih udruženja se odnose na različite oblasti – kulturu, sport, ekologiju, probleme osoba sa invaliditetom, prava nacionalnih manjina.

Projekti su izabrani na osnovu Javnog oglasa za finansiranje projekata udruženja građana u skladu sa Odlukom o postupku za dodjelu sredstava udruženjima građana na području Grada Bijeljina.

Iz budžeta Grada za ovu namjenu izdvojeno je 173.000 KM

Sandra Milošević, predsjednik udruženja „Diabeta“, zahvalila se Gradonačelniku, Gradskoj upravi i Odjeljenju za društvene djelatnosti, koji su prepoznali značaj projekta na temu „Pomozimo starim, omladini i cjelokupnom stanovništvu Grada Bijeljina – spriječimo dijabetes“.

Miloševićka je istakla da je dijabetes konstantno u porastu, naročito tip 2, te da je cilj projekta obavljanje preventivnih pregleda i edukacija.

„Preventivne preglede obavljamo besplatno na terenu, u mjesnim zajednicama, u ruralnom području, u ambulantama, svugdje gdje nas pozovu. Do sada smo imali preko 8500 pregleda na terenu, a 25% njih je imalo povišene vrijednosti šećera u krvi. Pored prevencija, cilj su i kućne posjete starim i nemoćnim licima“, rekla je Miloševićka.

Nenad Jovanović, ispred udruženja „Gorska služba spasavanja – stanica Bijeljina“, rekao je da, iako je udruženje relativno mlado, uspjeli su da postignu zapažene rezultate i time stekli privilegiju da budu prepoznati od strane Grada Bijeljina.

„Grad Bijeljina nam je u proteklom periodu pomogao da naši spasioci odu u Republiku Tursku nakon razornog zemljotresa koji se desio, na čemu smo veoma zahvalni. Takođe, imamo potpisan sporazum o saradnji sa Gradom Bijeljina, putem kojeg nam Civilna zaštita Grada Bijeljina ustupa materijalno-tehnička sredstva, a mi na raspolaganje stavljamo svoje ljudstvo u slučaju bilo koje vanredne situacije“, kaže Jovanović.

Danijel Štefek, predsjednik udruženje Slovaka „Juraj Janošik“ iz Bijeljine, jedino je udruženje koje okuplja Slovake u BiH.

Štefek je ovom prilikom izrazio zahvalnost Gradonačelniku i Gradskoj upravi, jer su prepoznali značaj postojanja udruženja.

„Mi smo u Bijeljini, pored romske nacionalne manjine, jedina nacionalna manjina u Gradu. Slovaci su se ovde naselili prije više od 130 godina i ovde trenutno boravi treća generacija Slovaka, koji žive i rade na području Semberije. Drago nam je što je Gradska uprava podržala projekat „Slovački jezik u srcu i na usnama“ koji se ticao učenja slovačkoj jezika, kulture i običaja“, rekao je Štefek.

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović, istakao je da je ovogodišnji budžet za navedene aktivnosti 173.000KM, što je za oko 90.000KM više nego prošle godine.

“Prošle godine izdvajanje je bilo oko 80.000 KM, što govori o tendenciji rasta kada su u pitanju izdvajanja materijalno-finansijskih sredstava. Grad Bijeljina služi kao pozitivan primjer, kao grad ponosa, jer ima preko 80 registrovanih udruženja. Ponosni smo na njihov grad. Raspon finansijskih sredstava za ugovore koji su danas potpisani je od 1.000 do 7.000 KM. Potpisani su ugovori vezani za rad po pitanju ekologije, kulture, sporta, njegovanju tradicije i običaja nacionalnih manjina i omladinske politike, humanitarnog rada”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, udruženja svojim radom i upornošću doprinose da se uključi što veći broj sugrađana u značajne projektne aktivnosti koje sa sobom nose ovakva udruženja kako bi fokus bio svaki čovjek i borba za njegov obuhvat.

Cilj finansiranja ovakvih projekata je doprinos motivaciji lokalnih udruženja da kreiraju korisne sadržaje za građane, ali i da na najbolji način promovišu Bijeljinu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AMERIČKE SANKCIJE GASE RAČUNE U BANKAMA: Pod udarom brojne firme i pojedinci u Srpskoj (foto)

Banke u Republici Srpskoj ovih dana gase račune svim fizičkim i pravnim licima  koja su se našla pod...

BIJELJINA: Vaskršnji turnir u gađanju letećih meta u Donjem Crnjelovu

U organizaciji Lovačkog udruženja „Crnjelovo“, 4. maja 2024. godine održaće se turnir u gađanju letećih meta, u ekipnoj...

Bijeljinskom Radniku bod u Zvorniku

Lider fudbalskog šampionata Republike Srpske, bijeljinski Radnik nije uspeo ni u drugom meču sa Drinom iz Zvornika da...

ČAVIĆ: Dvojici radnika „Elektrokrajine“, koji su odslužili kaznu u Hagu, zatvoreni računi

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je BiH jedina zemlja u kojoj postoji čovjek sa...