U Bijeljini počinje uništavanje ambrozije

Datum:

Share post:

Gradska poljoprivredna inspekcija u Bijeljini naložila je uništavanje ambrozije na površini od oko 360 dunuma, a inspektori su preduzeli mjere na osnovu svake prijave građana, rečeno je Srni u ovoj inspekciji.

Uprethodnom periodu poljoprivredna inspekcija vršila je inspekcijski nadzor u skladu sa odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje ambrozija na području grada u kojoj je navedeno da su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni da u toku vegetacione sezone suzbijaju i uništavaju ovu korovsku biljku.

Za subjekte koji ne preduzimaju ove mjere predviđene su novčane kazne i to za fizička lica od 200 KM, za preduzetnike 500 KM, za pravna lica 1.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu 500 KM.

Grad Bijeljina obezbjeđuje novac kako bi se što efikasnije sprovodila ova odluka, a ta sredstva se upotrebljavaju za uništavanje ambrozije tamo gdje su vlasnici odsutni, u inostranstvu i gdje je imovina napuštena zbog raseljavanja, odnosno migracija stanovništva.

TESTNA REKLAMA

Iz poljoprivredne inspekcije naglašavaju da je problem uništavanja ambrozije izuzetno kompleksan i da se ne može posmatrati na nivou lokalne zajednice, već je potrebno na višem nivou donijeti plan za sistemsko uništavanje ove biljke koja se izuzetno brzo i lako širi i zauzima sve više obradive i neobradive površine.

Ističu da je potrebno edukovati stanovništvo kako bi se probudila svijest oozbiljnosti problema i da bi svi dali doprinos njegovom rješavanju.

U Komunalnoj policiji grada Bijeljina Srni je rečeno da redovno intervenišu, odnosno uvijek kada se na javnim površinama pojavi ambrozija.

– I prilikom redovnog uređenja zelenih površina uklanjamo ambroziju zajedno sa ostalom preraslom travom – navode iz Komunalne policije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đoković piše novu stranicu teniske istorije

​Srpski teniser Novak Đoković boriće se sutra protiv Grka Stefanosa Cicipasa za svoju rekordnu desetu titulu na Otvorenom...

U Bijeljini otvoren 4. Kjokušinkai karate turnir “RS čelendž“ (foto)

U Bijeljini je večeras otvoren četvrti „RS Čelendž“ kjokušinkai karate turnir na kojem učestvuju borci iz Španije, Rumunije,...

Danas obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”

Partizani vršili proboj ka Foči: Hiljade ljudi iz BiH i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša Godišnjica je obilježena tradicionalnim...

OSTOJIĆ BO RS: Hitno imenovati resornog ministra i nastaviti pregovore

Savjet Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apeluje na institucije Srpske da se što hitnije imenuje resorni ministar i...