U Bijeljini otvorena šesta manifestacija osnovnih škola “Svetosavski dani”: Na putu pravoslavlja i svetosavlja (foto)

Datum:

Share post:

U Centru za kulturu “Semberija” sinoć je otvorena šesta manifestacija  bijeljinskih osnovnih škola “Svetosavski dani”. U narednih šest dana zanimljivim kulturno – umjetničkim programima predstaviće se dvanaest bijeljinskih osnovnih škola. Ovu manifestaciju večeras su otvorili učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Bijeljine koja već trideset i jednu godinu ponosno nosi ime srpskog svetitelja i prosvetitelja, prvog srpskog arhiepiskopa – Svetog Save.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Vladimir Vulović kaže da za zaposlene i učenike Osnovne škole “Sveti Sava” predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo to što su upravo oni otvorili ovogodišnje “Svetosavske dane”.

“Naša škola nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa, što je naš ponos, ali i obaveza da njegujemo i čuvamo našu narodnu tradiciju. Učenici naše škole godinama već pripremaju ovakav program uoči školske slave – Svetog Save, kako bi na najbolji mogući način predstavili školu u kojoj se obrazuju i vaspitavaju”, kaže Vulović.

Folklorni ansambl Osnovne škole “Sveti Sava” ima veliki broj članova, jer za folklor vlada veliko interesovanje.

Tamara Tomić kaže da već dvije godine nastupa u folklornoj sekciji i da joj druženje sa učenicima iz njenog i drugih razreda puno znači.

“Kroz folklor  upoznajemo  naše narodne običaje i narodnu tradiciju. Pripremili smo igre iz Crnorječja,  a meni je  najdraža igra “Ponišavlje”.

Teodora Perić kaže da je prije devet godina upisala folklor u SKUD “Semberija”.

“Sve djevojke koje obuku narodnu nošnju izgledaju lijepo i atraktivno. Osim druženja, učimo puno o etnologiji, narodnim nošnjama i narodnim običajima”, kaže Teodora Perić. 

Sutra naveče na “Svetosavskim danima” u Centru za kulturu “Semberija” svoj program predstaviće učenici Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”, u petak učenici “Osnovne škole “Sveti Sava” iz Crnjelova i “Petar Petrović Njegoš” iz Velike Obarske. U utorak će na “Svetosavskim danima” svoj program predstaviti učenici škola iz Gornjeg Dragaljevca, Suvog Polja, Brodca i Glavičica, dok će u srijedu, 31. januara, nastupiti učenici iz Janje, Dvorova i gradske osnovne škole “Vuk Karadžić”. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Dnevni horoskop za 19. maj

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 19. maj

Pogledajte šta su vam zvijezde spremile danas. OVAN (21. 3 - 20. 4) Napeti aspekti Meseca sa vašim vladaocima Marsom...

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...