Danas je u Bijeljini otvorena Međunarodna naučno-praktična konferencija pod nazivom „BUDUĆNOST vs. SADAŠNJOST U MEDICINI: DIGITALIZACIJA – VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA“ čiji su organizatori Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) iz Beograda, Braincon technologies iz Beča i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine, a pokrovitelj je Vlada Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

„Bolnica Bijeljina je kao organizator zadovoljna odzivom učesnika kojih je preko 130 prijavljenih, a zadovoljni smo i zbog prisustva eminentnih predavača. Učesnici su iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a predavači ne samo iz regiona, nego i iz drugih dijelova svijeta. Digitalizacija je u inostranstvu već prisutna, mnogo se koristi i mišljenja sam da ćemo u narednom periodu svi zavisiti od digitalizacije i te aktivnosti moramo pojačavati. Vještačka inteligencija je već na pragu i moramo je kontrolisati kako ona ne bi kontrolisala nas. Ovakav eminentan skup, sutra će donijeti zaključke i preporuke koje ćemo prezentovati na zatvaranju Konferencije“, rekao je direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ prof. dr Zlatko Maksimović.

Ino Protrka direktor Doma zdravlja „Zagreb-centar“ istakao je da su oni predvodnici po pitanju digitalizacije u zdravstvu s obzirom na to da su i dio Evropskog digitalnog inovacijskog HABa.

„Mi smo pioniri u tom provođenju, odnosno pilotiranju rješenja za umjetnu inteligenciju u zdravstvu, tako da smo u zadnje vrijeme značajno napredovali na tom području. Mogu reći da je veliki dio toga zamijenila umjetna inteligencija i općenito digitalizacija i to nam pomaže u manjku kadra koji moramo riješiti. Ovo je odličan način i već se pokazalo da skraćujemo liste čekanja i olakšavam posao i postao je dio svakodnevice“, objasnio je Protrka.

Vladimir Trajković, ispred Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost iz Beograda, kao jedan od organizatora rekao je da im je čast što su dio Konferencije, dodatno što nisu iz sektora zdravstva.

„Nama je drago što smo imali priliku da učestvujemo u organizaciji Konferencije, jer mi organizujemo konferencije koje, prije svega, razmatraju problematiku modela izvrsnosti i menadžment modela čija je osnova kvalitet. Imamo dve konferencije godišnje – u martu i novembru. Učešće na ovoj Konferenciji trebalo bi da nas podstakne da uradimo i sektorski model nagrade – biznis model, koji se bavi unapređenjem organizacionih i poslovnih performansi, kao što postoje u svetu“, istakao je Trajković.

Prim. dr Danilo Jokić, subspecijalista za bolesti zavisnosti i rukovodilac Doma zdravlja Podgorica je sa svojim saradnicima ovih dana u Bijeljini kako bi bio dio Međunarodne konferencije, koji je siguran da će objema stranama značiti iskustva koja razmijene međusobno.

„Informacione tehnologije su pokazale koji su njeni benefiti u doba Korona virusa i u razvijenim i u nerazvijenim sredinama. Digitalizacija je pokazala sve benefite koje može da iskoristi medicinski sistem. Ovo je pionirski poduhvat koji je započela Bijeljina – Lijepa budućnost je počela, treba učestvovati, kako i sam slogan kaže. Vrijeme će pokazati da i ova Konferencija tematski ide u pravcu da se vidi koja je to granica koju medicina može da koristi u vještačkoj inteligenciji i koji su njeni benefiti“, naveo je Jokić.

Prof. Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje čestitao je bijeljinskoj Bolnici na kvalitetnoj organizaciji simpozijuma koji je, prema njegovim riječima, veoma važan za ove prostore, jer pokazuje da zdravstvo RS i BiH drži korak sa savremenim dostignućima.

„Pojam veštačke inteligecije je do prije nekoliko mjeseci bio apstraktan, vezivali smo ga za robote, mašine, ali mi, koji bolje pratimo značaj i ulogu telemedicine koja je preteča veštačke inteligencije, znamo da je vještačka inteligencija tu da pomogne pacijentima i lekarima. Veštačka inteligencija u zdravstvu kojim se mi bavimo posljednjih godina je nastavak jedne priče informatičkog sistema, telemedicine u kojoj se mi približavamo pacijentu i pacijent nama i mi olakšavamo kvalitet dijegnoze, kvalitet lečenja, praćenja lečenja i omogućujemo da se na kvalitetniji i precizniji način bavimo našim poslom. Veštačka inteligencija ne menja lekara, nego mu pomaže da se manje bavi administrativnim, manje značajnim poslovima, a da svoj mozak iskoristi na to da na najbolji način pomogne svakom pacijentu“, objasnio je Tasić.

Dr Milan Latinović, pomonik ministra u ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Vlade RS istakao je zadovoljstvo što je ministarstvo pokrovitelj ove značajne Konferencije koja je organizovana u Bijeljini.

„Ovoj Konferenciji prisustvuju eminentni stručnjaci koji se bave pitanjima veštačke inteligencije i digitalizacije u celom našem okruženju, a imamo i ljude iz  udaljenijih krajeva. Ovo je prilika da zdravstveni sistem u RS da se unaprijedi za još jedan korak, kako bi se unaprijedila dijagnostika i sadržaji koji su vezani za te aktivnosti“, zaključio je Latinović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име