U Bijeljini otvoren Simpozijum Udruženja urologa Srbije – Urgentna stanja u urologiji (foto, video)

Datum:

Share post:

Udruženje Urologa Srbije večeras je u Etno selu “Stanišići” u Bijeljini otvorilo simpozijum, koji će biti održan od 8. do 10. decembra.

Sastanak će biti posvećen urgentnim stanjima u urologiji, jednom od najvažnijih aspekta njihovog kliničkog rada, a učešće u programu će, osim urologa, uzeti eminentni anesteziolozi, radiolozi i nefrolozi. 

“Ovo je prvi put da se priča o nekoj ovakvoj temi kao što su urgentna stanja u urologiji, odnosno da ceo kongres bude posvećen ovoj vrlo važnoj tematici sa kojom se praktično susrećemo svakodnevno u našem radu. Svi koji dežuraju znaju o čemu se radi, da su to stanja koja su ponekad i bizarna i gde treba da reagujemo vrlo hitno, mirne glave, ruku i da pomognemo tim pacijentima. Ovde nisu samo urolozi Srbije, ima i urologa iz RS, Federacije BiH, Makedonije, Crne Gore.. okupili smo se u velikom broju, otprilike 150 učesnika ima za sada”, rekao je Ivan Vuković, predsjednik Udruženja urologa Srbije.

Kako kaže, s obzirom na to da rade u Kliničkom centru to najčešće podrazumijeva saobraćajni traumatizam, plus sva moguća ranjavanja, sve što može da se vidi u crnoj hronici.

“Nadam se da će nam ovo postati tradicionalno mesto okupljanja, s obzirom na prve reakcije kolega koje su prvi put ovde, a i sam znam kakvo gostoprimstvo mogu da očekujem od svih”, naveo je Vuković.

Uroš Babić, urolog u UKC Srbija je izrazio zahvalnost na prilici da organizuju kongres u Republici Srpskoj, s obzirom na to da nikada nisu održali sličan skup u Srpskoj.

“Ovo je odlična prilika da se upoznamo, jer nam dolaze ljudi iz Federacije, iz Republike Srpske i okolnih zemalja i ovo je prilika da ujedno razmenimo i iskustva. Urgentna stanja su jedna od najvažnijih tema u kliničkoj praksi, uopšte u hirurgiji i urologiji, i shodno tome, vrlo je važno da se obrade i apostrofiraju na ovakvim skupovima. Ovo je vrlo zgodna okolnost da se važne teme obrade, da shvatimo šta su novine u pristupu i da možemo posle da ih implementiramo u svakodnevnu praksu”, istakao je Babić.

Otvaranju Simpozijuma je prisustvovao savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Radiša Petrović koji je istakao posebno zadovoljstvo što se jedan ovakav skup organizuje baš u Bijeljini.

“Veoma je važno napomenuti značaj organizovanja ovakog skupa u Srpskoj. To je još jednom dokaz da medicina i nauka ne poznaju granice. Potrebno nam je i više ovakve saradnje i aktivnosti među strukovnim udruženjima kako bi te granice činili što nevidljivijim i imali brži protok informacija, kao i razmjenu znanja i ideja”, rekao je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 3,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođen je jedan dječak i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 5. mart: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

VRIJEME DANAS oblačno uz povremenu kišu

Tokom noći i jutra se nastavljaju slabe padavine od prethodnog dana u većini predela. Tokom dana oblačno uz...