U Bijeljini organizovana Panel diskusija “U harmoniji sa prirodom” (foto, video)

Datum:

Share post:

U Etno Selu Stanišići u Bijeljini, danas je održana Panel diskusija pod nazivom “U harmoniji sa prirodom – promjena pristupa upravljanju rizicima od poplava”, koju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Panel diskusija je samo prvi korak u nizu aktivnosti koje će dovesti do implementacije mjera za ublažavanje destruktivnih dejstava velikih voda nastalih usljed klimatskih promjena koje pogađaju našu državu.

“Svjedoci smo i klimatskih promjena i potreba za novim tehnologijama, za novim rješenjima, i mi se trudimo da ispratimo, i kao Vlada i kao struka sve što nam se dešava. U zadnjim godinama, gdje su klimatske promjene su izuzetno izražene, odlučili smo se da skupimo eminente profesore i eksperte iz ove oblasti da nam prenesu svoje znanja, a da u isto vrijeme povećavamo koordinaciju i komunikaciju među svim ovim ljudima koji ćete ovdje vidjeti, kako bi ovaj segment imao što više napretka u budućnosti. Cilj ovih skupova je da se razmijene sručna mišljenja i da mladi nauče, a stari iskusni da nam prenesu svoja znanja u ovoj oblasti”, rekao je Milan Gavrić, pomoćnikministra za poljoprivredu u resoru vodoprivrede i dodao da moramo biti svjesni da nemamo dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti.

Profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu u penziji i sadašnji predsjednik Međunarodnog hidrološkoh programa UNESCO za Srbiju Jovan Despotović istakao je da je panel održan kako bi se razmijenila znanja i iskustva i iskazala potreba da se preduzmu koraci za zaštitu od budućih poplava koje se mogu očekivati.

“Jedan pametan Kinez je davno rekao – čovjek se stalno bori sa prirodom na taj način što je smanjuje, a priroda mu to vraća sve gorim i gorim poplavama i sušama. Da bismo se nekako bolje razumeli s prirodom, moramo malo da popustimo.  Nema ko drugi. I da onda zajedno sa prirodom probamo da nađemo rješenja kako bi opstali na ovim terenima”, naveo je Despotović.

Dr Martina Egedušević, predstavnik renomirane svjetske korpiracije “ARUP” u Bristolu, Ujedinjeno Kraljevstvo, rekla je da je došla da na Panelu govori kako ustvari prirodna rešenja mogu da se primjene u okviru lokalnih zajednica i kako ti projekti izgledaju.

“Mislim da vi ovdje u Bosni imate kapacitete za to i naravno samo je bitno da se izvrši taj transfer znanja koji mi kao govornici ovde posebujemo”, istakla je Egedušević.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Bijeljine, istakao je zadovoljstvo što je inicijativa za jedan ovako bitan panel potekla upravo od Bijeljinca koji je postigao značajne uspjehe u obrazovanju i koji želi sve to da vrati upravo rodnom gradu kroz ovakve panele i naučne radove.

Nikola Stevanović, inicijator i organizator panela, rekao je da je poruka skupa da se globalno sve više odstupa od tradicionalnih sivih rješenja i da bi trebalo pratiti savremene naučne i tehnološke koncepte koji podrazumevaju tzv. prirodom inspirisana rješenja. Kao cilj skupa naveo je  da je da se javnost upozna sa novim trendovima i novim principima koji su globalno zastupljeni.

Među preko stotinu zvanica koje su dobile poziv da prisustvuju i aktivno učestvuju, nalaze se i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gradonačelnici gradova u Republici Srpskoj, predstavnici JU „Srbija vode“, JU „Vode Vojvodine“, JU „Beograd vode“, JU „Vode Srpske“, Republičke direkcije za vode Republike Srbije, vodovodna preduzeća gradova i opština u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Građevinskog fakulteta u Novom Sadu, Građevinskog fakulteta
u Banja Luci, RHMZ Republike Srpske i Republike Srbije, Republičke civilne zaštite Republike Srpske i Republike Srbije, Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj( EBRD), Svjetske banke (WB), UNDP, OSCE, Savske komisije, Međuvladine komisije za zaštitu Dunava (ICPDR), Instituta za vodoprivredu „Јарослав Черни“, Zavoda za vodoprivredu d.o.o. Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO prim. dr Ljubiša Kusturić

U Bijeljini je preminuo prim. dr Ljubiša Kusturić spec. ginekologije i akušerstva. -Ovaj dan je započeo tužnom viješću za...

UGLJEVIK PROSLAVIO VRBICU: Lazarice prizvale napredak, plodnost i blagostanje (foto)

Najmlađi ansambli Kulturno-umjetničkog društva "Rudar" iz Ugljevika prodefilovali su danas na Lazarevu subotu ulicama Ugljevika. Dječaci i djevojčice, obučeni...

BANJA LUKA: Radnici koje je Stanivuković nezakonito premjestio vraćeni na svoja radna mjesta

Radnici gradske uprave Neđeljko Radulović i Jovica Vukelić vratili su se danas na svoja radna mjesta, tri mjeseca...

DANAS Lazareva subota i Vrbica

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja praznike Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu i Vrbicu. Praznik Lazareva subota uspomena je...