Danas je u Hotelu Drina u Bijeljini održan Forum sa Gradonačelnikom u okviru kampanje ,,Njena prava”, koju realizuje Fondacija „Lara“, a koja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švjacarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

„Danas smo održali finalnu aktivnost u projektu – Forum sa Gradonačelnikom, gdje smo od njega dobili javno obećanje da će se inicijativa, koja je prošle sedmice predata u Gradsku upravu, razmotriti i, nadamo se, razmotriti. Ona se tiče unapređenja prava u oblasti socijalne zaštite za žene žrtve nasilja u porodici, tačnije, besplatnog produženog boravka i boravka u vrtiću za žene žrtve nasilja, kao i novčana pomoć kroz neki vremenski period“, Nataša Kurtuma, voditelj Kancelarije Fondacije „Lara“ i projektni koordinator Projekta.

Po trenutnim evidencijama, u Sigurnoj kući je 13 smještenih osoba – dvije odrasle osobe i 11 djece.

„Ovo je izuzetno važna društvena tema za podizanje cjelokupne svijesti društva, a tiče se resocijalizacije, reintegracije žrtava porodičnog nasilja – majki, koje su prolazile kroz najteže životne torture zajedno sa svojom dječicom i bile žrtve skoro uvijek dugogodišnjeg nasilja u porodici. Danas smo imali vrlo koristan razgovor, diskusiju, po ovom životno važnoj temi. Projekta aktivnost, koja je sprovedena preko i zajedno sa Fondacijom „Lara“ i predstavnicima drugih nevladinih udruženja, urđen je sveukupan posao, terenski rad na nivou 16 mjesnih zajednica Grada Bijeljina, gdje je dosegnuto do velikog broja naših sugrađanki o važnoj temi – kako i šta uraditi u slučajevima porodičnog nasilja“, rekao je Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ističući da je potrebno NE ćutati.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava je zaprimila inicijativu i zaključak je da u narednih 15-ak dana bude održan prvi inicijalni sastanak koji se tiče inicijative – uvođenje stalnog novčanog primanja za žrtve porodičnog nasilja i razmatranje pitanja za besplatan boravak u vrtiću za djecu koja dolaze iz porodica – žrtve nasilja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име