U Bijeljini održan Forum sa Gradonačelnikom u okviru kampanje “Njena prava” (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u Hotelu Drina u Bijeljini održan Forum sa Gradonačelnikom u okviru kampanje ,,Njena prava”, koju realizuje Fondacija “Lara”, a koja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švjacarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

“Danas smo održali finalnu aktivnost u projektu – Forum sa Gradonačelnikom, gdje smo od njega dobili javno obećanje da će se inicijativa, koja je prošle sedmice predata u Gradsku upravu, razmotriti i, nadamo se, razmotriti. Ona se tiče unapređenja prava u oblasti socijalne zaštite za žene žrtve nasilja u porodici, tačnije, besplatnog produženog boravka i boravka u vrtiću za žene žrtve nasilja, kao i novčana pomoć kroz neki vremenski period”, Nataša Kurtuma, voditelj Kancelarije Fondacije “Lara” i projektni koordinator Projekta.

Po trenutnim evidencijama, u Sigurnoj kući je 13 smještenih osoba – dvije odrasle osobe i 11 djece.

“Ovo je izuzetno važna društvena tema za podizanje cjelokupne svijesti društva, a tiče se resocijalizacije, reintegracije žrtava porodičnog nasilja – majki, koje su prolazile kroz najteže životne torture zajedno sa svojom dječicom i bile žrtve skoro uvijek dugogodišnjeg nasilja u porodici. Danas smo imali vrlo koristan razgovor, diskusiju, po ovom životno važnoj temi. Projekta aktivnost, koja je sprovedena preko i zajedno sa Fondacijom “Lara” i predstavnicima drugih nevladinih udruženja, urđen je sveukupan posao, terenski rad na nivou 16 mjesnih zajednica Grada Bijeljina, gdje je dosegnuto do velikog broja naših sugrađanki o važnoj temi – kako i šta uraditi u slučajevima porodičnog nasilja”, rekao je Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ističući da je potrebno NE ćutati.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava je zaprimila inicijativu i zaključak je da u narednih 15-ak dana bude održan prvi inicijalni sastanak koji se tiče inicijative – uvođenje stalnog novčanog primanja za žrtve porodičnog nasilja i razmatranje pitanja za besplatan boravak u vrtiću za djecu koja dolaze iz porodica – žrtve nasilja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas je Svjetski dan uha i sluha

Svake godine, 3. marta obilježava se Svjetski dan uha i sluha, s ciljem podizanja svijesti i promovisanja aktivnosti...

ELEKTRO BIJELJINA: Sutra bez električne energije korisnici jednog dijela opštine Lopare

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "Zbog radova na rasjeci rastinja na trasi dalekovoda 35 kV „Ugljevik-Priboj“, u ponedeljak...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba i to šest djevojčica i devet dječaka. Devet...

VRIJEME DANAS toplo i sunčano uz umjerenu oblačnost

Ujutro umereno oblačno, u Hercegovini oblačnije uz povremenu slabu kišu lokalno. Oko reka i po kotlinama moguća je...