U Bijeljini obilježeno 28 godina od HEROJSKOG PROBOJA na Smolući

Datum:

Share post:

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Smoluće, Tinje i Potpeći na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je obilježeno 28 godina od oslobađanja 7.000 Srba iz četvoromjesečnog neprijateljskog obruča u herojskom proboju Vojske Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da akcija za spašavanje 7.000 ljudi iz neprijateljskog okruženja predstavlja jednu od najhumanijih bitaka srpske vojske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Preživjeli su nastavili ratovati za tekovine Republike Srpske, a najveći dio njih stvorio je novi dom u Bijeljini i zahvaljujući i njima je ovaj grad napravio veliki iskorak u razvoju”, naveo je Mićić.

U proboju pripadnika Vojske Republike Srpske, koji je trajao dva dana, poginulo je više od 70 civila i boraca, a ranjeno više od 200 njih.

Brano Nikić, jedan od preživjelih iz Smoluće, rekao je novinarima da su na prostoru površine sedam sa devet kilometara Srbi ta četiri mjeseca u neprijateljskom okruženju živjeli u nehumanim uslovima, bez medicinske pomoći i lijekova, bez hrane i vode, neprestano izloženi granatiranju i vatri iz snajpera od koje su civili ubijani ispred rodnih kuća.

“Naša je dužnost na naučimo pokolenja da poštuju sve koji su dali živote za slobodu i za Repubiku Srpsku, da ne zaboravimo ko smo šta smo i odakle smo, da radimo jedni za druge, budemo složni i da svjedočimo istinu o stradanju srpskog naroda”, poručio je Nikić sunarodnicima, koji su sada rasuti po svijetu, dok u opljačkanim i spaljenim srpskim selima Smoluća, Tinja i Potpeć u sada federalnoj opštini Lukavac više nema života.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...