U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 24 godine od njegovog ubistva, a tom prilikom njegovi saborci, udeuženje veterana Garde „Panteri“ su istakli da je Mauzer bio istorijska ličnost za Bijeljinu, jer je samog početka rata bio uključen u odbranu Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima.

Bojan Savić, sin pokojnog komadanta Mauzera, istakao je da su kao porodica fokusirani na čuvanje sjećanja na sve što je Ljubiša radio.

„Ovaj mjesec za našu porodicu uvijek donosi pomješana osjećanja. Sa jedne strane smo ponosno, jer Semberija čuva i gaji poštovanje prema Ljubiši Saviću, a s druge strane istovremeno i dalje iznova svaki put proživljavamo taj jun 2000. godine. Moj otac nije bio samo ratni, bio je i narodni vođa sa vizijom u teškim vremenima i danas kada smo ponovo suočeni sa velikim izazovima, njegov primjer stoji kao putokaz svima nama i predstavlja inspiraciju novoj generaciji patriota odraslih u Republike Srpske“, rekao je Savić, te dodao da je Mauzer svojim djelima pokazivao šta je zapravo patriotizam.

Predsjednik Udruženja veterana „Garda Panteri“ Petar Cvijetinović rekao je novinarima da se veterani Garde „Panteri“ nikad se neće pomiriti sa činjenicom da se ne otkrije ko je naložio ubistvo Ljubiše Savića Mauzera.

„Znate da se desila ta skandalozna odluka suda gdje je licu koji je osuđen za ubistvo Mauzera, smanjena kazna na 7 godina. Kao udruženje, trudićemo se i to ćemo pominjati konstantno. Nećemo zaboraviti, neće taj događaj tako lako proći, trudiećmo se da taj događaj stalno bude u javnosti. Sigurni smo da će se nekad u nekom vremenu otkriti ko je naloživo ubistvo Ljubiše Savića Mauzera“, rekao je Cvjetinović.

Predsjednik Veterana Republike Srpske i ratni komadant Druge semberske lake pješadijske brigade, Zoran Miljanović, rekao je da je Mauzer bio najveći sin kojeg je ravna Semberija iznjedrila.

„Semberija mu se odužuje tako što se bar na dan njegove smrti okupimo, da odamo poštu najvećem sinu kojeg je mogla ova ravna Semberija da iznjedri. On je jedan od pokretača borbe za slobodu srpskog naroda, za stvaranje Republike Srpske. Ostaje nam da ga se sjećamo, da čuvamo Republiku Srpsku, to je njegov amanet i nadam se da će Republika Srpska živjeti dok je vijek vijekova“, rekao je Miljanović.

I nakon 24 godine, nalogodavci još uvijek nisu poznati.

Ljubiša Savić Mauzer bio je legendarni komandant „Garde Panteri“, nekadašnji načelnik Uprave policije Republike Srpske, kao i osnivač i lider Demokratske stranke.

Mauzer je ubijen 7. juna 2000. godine u večernjim časovima, kod željezničke stanice u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име