Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je da je sloboda ideal srpskog naroda koji u sebi njeguje kosovski zavjet.

„Mi smo zavetni narod, opredeljeni za carstvo nebesko i večne vrednosti, za krst časni i slobodu zlatnu i sa tim idealom za slobodu srpskog naroda živimo i sada“, rekao je mitropolit Fotije nakon liturgije u Hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni.

Ističući značaj Vidovdana, za koji kaže da ga praznuju svi Srbi na svim kontinentima, mitropolit Fotije je citirao blaženopočivšeg patrijarha Irineja da je Kosovo srpski sveti Jerusalim.

„Na našem Kosovu se srpskom narodu u nekom smislu sudi, Kosovo nam je mera i treba da taj ideal u sebi negujemo, da budemo narod kosovske etike, da i naša deca tim idalom žive, vezani za svoje svetinje i očekujemo da to jednog dana bude u potpunosti naše“, rekao je mitropolit Fotije novinarima.

Na Vidovdan, koji je krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao i hrama u bijeljinskoj kasarni, izaslanik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić istakao je značaj ovog praznika za srpsku istoriju i rekao da ga posebno raduje veliki broj djece koja su prisustvovala njegovom obilježavanju u hramu.

„Mi ne možemo čekati da se jedno jutro probudi naša omladina i osjeti taj patriotski duh, mi to u njih moramo usaditi“, rekao je Savić novinarima.

On kaže da je to važno i zbog poruka iz Sarajeva da ima mnogo onih koji žele da poginu za BiH.

„Mi hoćemo da živimo za Republiku Srpsku i time smo sve rekli. Naše najjače oružje je riječ i istina“, poručio je Savić i ocijenio da je nacionalna svijest podignuta i da Srbi znaju šta je njihov moralni kompas, od kosovskog zavjeta do danas.

Komandant kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini pukovnik Miroslav Baljak kaže da je Vidovdan jedan od najvažnijih praznika za srpski narod koji slijedi kosovski zavjet stradanja za slobodu i mir.

On je rekao da su obilježavanju Vidovdana prethodili sportski susreti u kasarni, kao i pješačenje 14 pripadnika vojske koji su za 11 dana prešli put od bijeljinske kasarne do manastira Ostrog.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име