U Bijeljini dodijeljena poljoprivredna mehanizacija vrijedna 1,3 miliona KM

Datum:

Share post:

U Bijeljini su danas dodijeljene poljoprivredne mašine, oprema i alat kupljeni u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu i prezentovan novi javni poziv za nabavku mehanizacije.

Riječ je o poljoprivrednoj opremi kupljenoj u preduzeću Petriks u Patkovači uz podršku Fondacije Progresus, ukupne vrijednosti 1,3 miliona KM.

Direktor Fondacije Andrea Јaglica rekla je da je u prethodnom periodu u fokusu bila primarna poljoprivredna proizvodnja i osnovni dio prerade poljoprivrednog proizvoda, a sada je to prošireno na kompletnu prehrambenu industriju.

– To je uticalo na činjenicu da su distributeri proširili asortiman ponude na mašine prihvatljive za preradu voća, povrća, vina, rakije – rekla je Јaglica.

Do sada je na ime podsticaja za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme mađarske proizvodnje poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu isplaćeno oko sedam miliona evra, a do kraja septembra biće isplaćena još dva miliona.

Poljoprivredni proizvođači i prerađivači na drugi javni poziv, objavljen 14. avgusta, mogu da se prijave do 14. oktobra.

Program podrške Vlade Mađarske i jednostavniji način prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme predstavljen je danas dobojskim poljoprivrednicima.

U Doboju je registrovano oko 700 poljoprivrednih proizvođača, dominira ratarsko-stočarska proizvodnja, pa su poljoprivrednici najviše zainteresovani za priključke poput balirki za sijeno, plugova i tanjirača.

Prošle godine subvencije Vlade Mađarske u iznosu od 70 odsto vrijednosti mašina i opreme iskoristilo je 40 poljoprivrednika dobojske regije.

Prilikom predstavljanja drugog javnog poziva istaknuto je da sada pored poljoprivrednika pravo na podsticaj mogu da ostvare i prerađivači primarnih i sekundarnih proizvoda za nabavku mašina i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnik Fondacije za održivi razvoj Progresus Vanja Sovičević rekao je da subvencija po korisniku iznosi do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...