U BiH više turista za 18,6 odsto

Datum:

Share post:

 BiH je u septembru posjetilo 188.634 turista, što je za 18,6 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, a za 15,5 odsto manje nego u avgustu.

Turisti su u septembru ostvarili 375.145 noćenja, što je za 13,8 odsto više u odnosu na isti mjesec lani, a za 27,7 odsto manje nego u avgustu, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Domaći turisti ostvarili su 31 odsto noćenja, a strani 69 odsto.

Broj noćenja domaćih turista u devetom mjesecu manji je za 4,8 odsto u odnosu na septembar 2022, te za 16,4 odsto u odnosu na avgust, dok je broj noćenja stranih turista veći za 24,8 odsto u odnosu na septembar lani, te manji za 31,9 odsto u odnosu na avgust.

Među stranim gostima najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije – 9,8 odsto, slijede turisti iz Hrvatske sa devet odsto, Turske 8,7 odsto, Saudijske Arabije 8,5 odsto, NJemačke 5,7 odsto, Slovenije pet odsto, SAD 4,4 odsto, Francuske 3,5 odsto i Poljske 3,3 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 42,1 odsto noćenja.

Kada je riječ o dužine boravka stranih turista u BiH u septembru su na prvom mjestu bili gosti iz Letonije sa 5,3 noći, Islanda sa pet noći, Irske 4,1 noć, Kuvajta 3,8, Egipta i Estonije sa po 3,3, Irana sa 3,1, te Francuske sa tri noćenja u prosjeku.

Turistima je u septembru u BiH bilo na raspolaganju 19.888 soba, apartmana i mjesta za kampovanje, što je za 0,6 odsto više u odnosu na isti mjesec 2022, kao i 44.072 raspoloživa kreveta, što je više za 2,4 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 94,3 odsto.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

1/8 FINALA KUPA SRPSKE U FUTSALU: KMF Radnik MD Shop u Goraždu

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas su izvučeni parovi osmine finala Kupa Republike Srpske u futsalu, piše...

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće (foto)

Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, neistine i manipulacije su da...