U Banjaluci sve opozicione stranke najavljuju kandidate

Datum:

Share post:

Iako se očekivalo da će stvari među opozicionim partijama u Banjaluci biti jasnije nakon jučerašnjeg sastanka delegacija SDS-a i PDP-a, situacija se samo dodatno usložnila jer u ovom trenutku sve stranke koje čine blok suprostavljen većini predvođenoj SNSD-om najavljuju mogućnost isticanja vlastitih kandidatura.

Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković borbu za drugi mandat najavio je još prošle godine i, podržan rukovodstvom matičnog PDP-a, ne pokazuje ni minimum prostora da se ta odluka promijeni. Njegova nekadašnja bliska saradnica Jelena Trivić, sada predsjednica Narodnog fronta, otklonila je nedavno dileme te javno saopštila da je i više nego izvjesno kako će i ona ući u izbornu trku. Dok je, sa jedne strane, optužila prvog čovjeka grada na Vrbasu da je prikriveni SNSD-ov kandidat, sa druge je zatražila podršku SDS-a i Pokreta Za pravdu i red.

Lider pomenutog pokreta Nebojša Vukanović iznio je identične stavove kao Trivićeva kada je riječ o Stanivukoviću, ali i izignorisao njen poziv za podršku. Na iznenađenje mnogih, predložio je da PDP-ov Igor Crnadak bude kandidat oko koga će se okupiti sve opozicione stranke. Sam Crnadak se nakon nekoliko dana zahvalio Vukanoviću za, kako je rekao, lijepe riječi koje mu je uputio i naveo da očekuje da će uskoro doći na red i razgovor o imenima kandidata.

I najveća opoziciona stranka u Srpskoj, ali ne i u njenom najvećem gradu, SDS, tiho je najavila krajem prošle godine, svog kandidata, bez preciziranja imena. Isto je ponovoljeno i nakon sastanka sa PDP-om iako se očekivalo da će doći do dogovora da stranka koju vodi Milan Miličević podrži kandidata PDP-a, partije koja je prva po snazi u banjalučkom opozicionom bloku.

– Nisam govorio slučajno u prethodnom periodu, a o tome se govorilo i na sastanku Gradskog odbora u Banjaluci, da SDS ozbiljno razmišlja da imamo svog kandidata. Mnogi su razlozi za to – rekao je nakon pomenutog sastanka predsjednik SDS-a Milan Miličević te napomenuo da Predsjedništvo stranke neće sabotirati ono što odluče gradski ili opštinski odbori kada su u pitanju kandidature.

Nedugo nakon sastanka u javnost je istupio i Vukanović i poručio kako njegov pokret, koji je treći po snazi u gradu na Vrbasu, razmišlja o kandidovanju nestranačke ličnosti na poziciju gradonačelnika Banjaluke.

– Imamo dovoljno snage za to. Naš uticaj i ugled u Banjaluci je veliki. Imali smo skoro osam odsto podrške na prvim izborima i ne isključuje se mogućnost da mi nađemo kandidata koji ne bi bio samo kandidat Liste za pravdu i red nego ličnost koja bi mogla da dobije širu podršku – rekao je Vukanović.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak kaže za „Glas Srpske“ da ga ne iznenađuju učestale najave kandidatura brojnih političkih subjekata te da su one očekivane u ovoj fazi priprema za izbore.

A person standing in front of microphonesDescription automatically generated

– Ipak vjerujem da ćemo naći dogovor za Banjaluku, zasnovan na tri principa – da opozicija ima samo jednog kandidata, da taj kandidat nastupa na jasnoj platformi na kojoj je opozicija pobijedila posljednja tri puta u pomenutom gradu i da ničija sujeta ili lični interes ne smije biti iznad zajedničkog cilja, konačnog sklanjanja SNSD sa vlasti. Očekujem nastavak razgovora i unutar PDP-a i među opozicijom, jer imamo veliki dug prema narodu u Banjaluci, koji hoće čiste odnose i ne želi saradnju sa režimom – rekao je za naš portal Crnadak.

Politički analitičar Velizar Antić za “Glas Srpske” kaže da, kako sada stvari stoje, opozicija u Banjaluci, ipak, neće imati jednog kandidata.

– Kandidaturu je najavio gradonačelnik Stanivuković, a da prije toga nije obavio konsultacije sa ostalim opozicionim partijama. Nešto slično je uradio i za prošle izbore kada se sam kandidovao godinu dana prije njih i na taj način pred svršen čin doveo ostale opozicione partije. Dok su ga prošli put svi podržali, ovog puta ne vjerujem da će dobiti podršku. Jelena Trivić i njen Narodni front su jasno rekli da će podržati jednog opozicionog kandidata ali da njihovu podršku ne može dobiti Stanivuković. Sličan stav je zauzeo i Vukanović – kaže naš sagovornik.

Kada je riječ o SDS-u, Antić kaže da je do sada pomenuta partija podržavala kandidate drugih stranaka i zbog toga trpila gubitak podrške svojih birača.

– Zbog toga je logično da ovog puta, ukoliko opozicija ne bude imala jednog kandidata, i oni imaju svog. Tako da sve govori da će opozicija imati minimum dva ili više kandidata. Ova situacija odgovara vladajućoj koaliciji za koju vjerujem da će se usaglasiti oko jednog imena. Ne vjerujem da u tom bloku bilo ko ima snage da se suprotstavi SNSD-u i da ne podrži njihovog kandidata. U toj poziciji velike šanse da osvoji mjesto gradonačelnika će imati SNSD i njihov kandidat – ističe naš sagovornik.

Međutim, dodaje on, iako to na prvi pogled može izgledati kao veliki gubitak opozicije u Srpskoj, to, prema riječima Antića, može da proizvede i nešto pozitivno po njih.

– Mnogo je bolje da u opoziciji ostanu jasni i čisti računi bez zakulisnih radnji kako bi sa takve pozicije nastupili na Opštim izborima 2026. godine nego pravljenje trulih kompromisa koje sama baza birača ne bi podržala. Dakle, čak i ako opozicija bude imala više kandidata i izgubi mjesto gradonačelnika to neće biti veliki gubitak ukoliko odnosi unutar opozicionog bloka ostanu čisti i jasni – zaključio je naš sagovornik.

U vladajućem bloku tihuju

Sa druge strane, blok partija koje imaju skupštinsku većinu u Banjaluci ne izjašnjavaju se o predstojećim izborima i potencijalnim kandidatima. Pretpostavlja se da će stranke usaglasiti jednog kandidata i da će on biti iz SNSD-a.

Najveća partija u Srpskoj suvereno je vladala u ovom gradu pune dvije decenije, od 2000. do 2020. godine. Gradonačelnik je u tri navrata bio Dragoljub Davidović, zatim Slobodan Gavranović pa Igor Radojičić. SNSD-ov niz prekinuo je prije nešto više od tri godine upravo aktuelni gradonačelnik Stanivuković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...

Cvijanović i Dodik razgovarali sa Orbanom i Sijartom (foto,video)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su danas u Antaliji sa...