U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci 28. 05. 2024. godine održana je konferencija na kojoj je prezentovan projekat “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini”

Projekat se sprovodi u saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnog Ministarstva zdravstva, uz podršku Ambasade Švajcarske i Instituta za populaciju i razvoj.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici oba entitetska Ministarstva zdravlja, predstavnici Švajcarske ambasade u BiH, gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica koje su izabrane za učešće u projektu, predstavnici zdravstvenih ustanova, Saveza opština i gradova, nevladinih organizacija itd.


Dom zdravlja Bijeljina je najveća zdravstvena ustanova od svih 11 lokalnih zajednica iz Republike Srpske koja učestvuje u ovom projektu, a u delegaciji ispred naše ustanove konferenciji su prisustvovali prim. dr Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja, Ružica Jelisić, pomoćnik direktora za opšte poslove i dr Zoran Vasilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gdin. Milan Latinović naveo je da je ideja projekta „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“, koji će se provoditi u 11 opština u Republici Srpskoj, jeste da se u tim zajednicama partnerski radi na programima promocije zdravlja i prevencije bolesti, te da u tim aktivnostima, osim zdravstvenih radnika i ustanova, učestvuje i društvena zajednica, kao i sami građani.

„Fokusirani smo na primarnu zdravstvenu zaštitu i smanjenje nezaraznih bolesti. Program „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj unapređenje zdravstvene pismenosti za više od milion građana, promovisanje zdravih stilova života i unapređenje zdravstvenih usluga. U naredne četiri godine Švicarska će izdvojiti 10,7 miliona KM za unapređenje prevencije bolesti i promociju zdravlja u 25 opština u Bosni i Hercegovini.“ naveo je zamjenik šefa misije i direktor za saradnju Ambasade Švajcarske u Bosni i Hercegovini Siroco Messerli.

Na konferenciji su predstavljene buduće aktivnosti na višegodišnjem projektu i upriličeno svečano potpisivanje memoranduma o saradnji i partnerstvu u okviru “Zdravih zajednica u Bosni i Hercegovini” sa gradovima i opštinama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име