U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Datum:

Share post:

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom izdanju starog dobrog festivala „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“.

„Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ je autentična kulturno-umjetnička manifestacija koja je prvi put održana davne 1967. godine i kao takva važi za jednu od manifestacija sa najdužom tradicijom u Republici Srpskoj i BiH.

Manifestacija ZPIKS je nastala u jednom dalekom i, danas skoro zaboravljenom, vremenu, u velikoj Jugoslaviji. U skoro svim sredinama „od Vardara pa do Triglava“ na sličan način je organizovan i osmišljavan kulturno-umjetnički život seoskog stanovništva. Ovaj festival bio je zaista omiljen među stanovništvom tadašnje Opštine Bijeljina, pa je do 1992. godine održano čak 25 ciklusa.

U nastojanju da doprinese očuvanju kulturnih tradicija srpskog naroda, Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ Bijeljina prihvatilo je projekat obnavljanja ove kulturne manifestacije pod nazivom Festival sela opštine Bijeljina „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ i nakon, slobodno se može reći preduge pauze, festival je obnovljen kroz tri ciklusa od 2004. do 2007. godine.

U novom izdanju ZPIKS doživljava ekspanziju i sa lokalnog nivoa širi se prvobitno na regiju, ali i udaljenije prostore Republike Srpske, pa u 27. ciklusu učestvuju i ekipe sa prostora Lopara i Ugljevika, a već u narednom, 28. ciklusu pridružuju se i Laktaši, Lišnja, Kneževo, Čelopek-Zvornik, Vlasenica i Višegrad (Dobrun, Vadrište, Prelovo).

Stalni rast broja festivalskih ekipa koje uzimaju takmičarskog učešća u obnovljenom Festivalu i relativno brza transformacija ove opštinske kuturne manifestacije u republičku kulturnu manifestaciju najbolje ukazuju postojanje velikog stepena interesovanja seoskog stanovništva, ali i na društvenu vrijednost i značaj Festivala u cjelini.

Zato nije neodmjereno reći kako je Festival sela opštine Bijeljina „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ najprimjereniji oblik njegovanja i čuvanja kulturne posebnosti i prepoznatljivosti Srba sa prostora Semberije i Podmajevice. Istovremeno, Festival sela ZPIKS bio je društveni okvir u kojem je predstavljana srpska kultura sa drugih prostora Republike Srpske i okvir u kome su uspostavljani različiti oblici kulturne razmjene i saradnje Semberije i drugih sredina iz Republike Srpske, Republike Srbije i inostranstva.

Najveći društveni značaj obnovljenog Festivala je u tome što je on dao snažan podsticaj razvoju svih vidova kulturno-umjetničkog amaterizma i stvaralaštva u selima Semberije, što je Domove kulture u seoskim mjesnim zajednicama učinilo mjestom okupljanja mladih i mjestom kulturnih dešavanja.

Kontinuitet festivalskih dešavanja, visoka stvaralačka motivacija u seoskim sredinama, uz materijalnu podršku Opštine Bijeljina, stvorili su neophodne uslove i za nastanak velikog broja kulturno-umjetničkih društava u ovim sredinama.

To je ono čime se Semberija može ponositi i to su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom izdanju starog dobrog festivala „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...

U četvrtak sjednica Vlade Srpske u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u četvrtak, 23. maja, u Srebrenici biti održana...

VUKOVIĆ: Nezinteresovanost SNSD kadrova za spoljnu politiku BiH

Svjedočimo još jednom „uspjehu“ srpske reprezentacije u Sarajevu na spoljnopolitičkom planu: dok se oni, u prvom redu srpski...

PANDUREVIĆ: “Teško onom ko drugog mora ljagati i lažima unižavati da bi sebe opravdao i uzdigao“

''Teško onom ko drugog mora ljagati i lažima unižavati da bi sebe opravdao i uzdigao''. Ovim riječima je član...