Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom objavljivanja zakona u Službenom glasniku RS

Datum:

Share post:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet povodom potpisivanja odluke i objavljivanja u Službenom glasniku RS Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić naveo je da u timu rade tri tužioca zajedno sa SIPA i drugim nadležnim agencijama.

“U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužitelja, koji zajedno sa SIPA, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, kazao je Grubešić za Klix.

Do formiranja predmeta je došlo prije današnjih potpisivanja i objave odluka, koje je uslijedilo nakon što je Vlada RS na jučerašnjoj telefonskoj sjednici ostavila Miloša Lukića za v.d. direktora Službenog glasnika RS.

Inače, za to djelo je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, uveo krivičnu odgovornost, kao i za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Prema izmjenama donesenim prošlog vikenda, odgovorna osoba može biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ukoliko upozna svog nadređenog o tome da bi objavljivanje značilo krivično djelo, on može dobiti manju kaznu, a takođe može biti oslobođen krivice ukoliko upozna Tužilaštvo s pritiscima da počini krivično djelo, navedeno je u tim izmjenama.

Lukić je, međutim, juče poručio da se ne plaši Kristijana Šmita i da je Službeni glasnik, kao i sve institucije Republike Srpske, stariji od Kancelarije visokog predstavnika i za sve u Srpskoj mnogo važniji.

“S obzirom na to da u BiH imamo čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, mi u Službenom glasniku ćemo se prema njemu tako i odnositi. Prvi zadatak nam je, naravno, da objavimo Ukaze o proglašenju Zakona koje je potpisao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i drago mi je što ću moći učestvovati u tom procesu”, rekao je Lukić juče za portal TV UNA.

On je naveo da će to biti još jedna u nizu objava Službenog glasnika koje se još od januara 1992. godine, od kada je objavljena prva, odnose na važne odluke koje donose institucije Republike Srpske.

Lukić je dodao da je Vladu Republike Srpske, koja ga jei imenovala za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, upoznao sa činjenicom kako im stoji na raspolaganju.

“Što se tiče odluka građanina Savezne Republike Njemačke Kristijana Šmita, on ih kao i dosada može donositi kao što donosi sve odluke u svom privatnom životu da li će negdje ići na odmor ili šta će danas ručati ali kao što ne objavljujemo ni te njegove privatne odluke nećemo ni ove kojima on umišlja da može donositi određene zakone”, rekao je Lukić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...