Tužilac u slučaju „Dobrovoljačka“: Dokazaćemo da su optuženi počinili ratni zločin

Datum:

Share post:

Mladen Vukojčić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je na glavnom pretresu protiv Ejupa Ganića i ostalih da će dokazati da su optuženi počinili ratni zločin protiv vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i da su u toj koloni ubijeni i civili.

Vukojčić je istakao da će Tužilaštvo tokom postupka dokazati da su optuženi u ovom predmetu počinili ratni zločin protiv vojnika JNA koji su se pod pratnjom Unprofora iseljavali iz kasarne “Bistrik” u Sarajevu gdje je veliki broj vojnika ubijen i ranjen, a takođe da su oni koji su bili zarobljeni preživjeli veliku torturu.

On je napomenuo, prenosi Srna, da su u toj koloni ubijeni i civili i da kolona nije bila legitiman vojni cilj.

Odbrana optuženih tvrdi da će dokazima tu potvrđenu optužnicu srušiti.

U optužnici nema nikakve odrednice prema kojoj bi se moglo utvrditi koje počini zločin, smatra advokat Hamida Bahte Asim Crnalić.

“Nema suštinske razlike od perioda kada je obustavljena istraga i sadašnjeg vremena kada se po optužbi koja je potvrđena raspravlja na glavnoj raspravi. Mislim da je problem s ovom optužnicom u tome što sadrži značajan broj netačnih navoda. Jedan od njih je da optužba tvrdi da je bio oružani sukob u vrijeme kada je to djelo počinjeno, a sver ilustrira primjerima koje se odnose iključivo na bosansku stranu“, rekao je Crnalić.

On je dodao i da je nejasna komandna odgovornost.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila, tereti Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Ejup Ganić prvooptuženi, te ostali optuženi u slučaju Dobrovoljačka, u pratnji svojih advokata stigli su danas u Sud Bosne i Hercegovine, nakon čega je počeo sudski postupak.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u drugoj polovini aprila, a Ganić te ostalih devet optuženih u ovom predmetu na ročištu održanom 12. jula u Sudu BiH se izjasnili da nisu krivi.

Osim Ejupa Ganića, tadašnjeg člana Predsjedništva RBiH,optuženi u ovom predmetu su još Zaim Backović, nekadašnji člana Operativnog štaba Teritorijalne odbrane RBiH, Hasan Efendić, komandanta Republičkog štaba TO BiH, Hamid Bahta, komandant Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo, te Fikret Muslimović, načelnika bezbjednosti u Republičkom štabu TO BiH.

Na listi optuženih je i Jusuf Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH i načelnik Štaba MUP-a RBiH, zatim Bakir Alispahić, načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo i član Štaba MUP-a RBiH, Enes Bezdrob, načelnik SJB Stari grad, Ismet Dahić, komandir Policijske stanice Stari grad Sarajevo i Mahir Žiško, načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Početak suđenja je odgađan dva puta, 19. oktobar i 21. septembra. Prvi put je otkazan zbog obaveza postupajućeg tužioca, a drugi zbog suspenzije jednog člana sudskog vijeća.

Optuženi se terete zbog dešavanja 3. maj 1992. godine, kada je u Sarajevu napadnuta kolona bivše JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Tužilac Mladen Vukojičić je prilikom čitanja optužnice naveo da su optuženi mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da su propustili spriječiti njihova mučenja kao i ubistva i ranjavanje civila te da su pomagali učiniocima nakon krivičnog djela.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...

DODIK – POTPISAĆU: Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike...

MILIČEVIĆ: SDS žrtvovao sebe za Srpsku, a vi niste spremni na to!

"Srpska demokratska stranka 2006. godine, a počev od 2004. godine bila je u veoma teškoj situaciji suočena sa...